Stadii ale cancerului de san

Pentru că nu toată lumea ştie cum se clasifică tumorile canceroase la sân, mă gândesc să public un mic îndrumar… e pentru o orientare sumară, nu vă străduiţi să vă încadraţi singure tumoarea într-o clasă precisă, pentru că sunt multe alte considerente pe care medicii le iau în calcul atunci când o fac…aşadar, numai orientativ!

Stadiul unei boli este, in general, masurat pe o scala de la 0 la IV, unde 0 reprezinta cancerele non-invazive, care nu se extind catre alte zone ale corpului, in timp ce stadiul IV descrie tipurile de cancer invaziv, ce se raspandesc in organism. In raportul patologic, pacientii pot gasi informatii cu privire la stadiul cancerului de san.

Pentru determinarea stadiului unui cancer sunt luate in considerare 4 caracteristici:

·  dimensiunea cancerului;

·  tipul cancerului (daca este invaziv sau nu);

·  localizarea cancerului (amplasat sau nu la nivelul ganglionilor limfatici);

·  gradul de raspandire al cancerului catre alte parti ale corpului.

In functie de aceste caracteristici, medicii specialisti incadreaza cancerul intr-una dintre urmatoarele categorii:

– cancer local (situat la nivelul sanului);

– cancer regional (sunt afectati ganglionii limfatici, indeosebi cei aflati in zona axilei);

– cancer dispersat (cancerul s-a extins si catre alte zone ale corpului).

De asemenea, pentru fiecare dintre cele trei tipuri de cancer mentionate anterior, medicii pot asocia termenul ‘avansat’, situatie in care este vorba despre tumori mari, ce au implicatii asupra pielii sanului si chiar asupra structurii peretelui toracic.

Stadiul cancerului de san este util in diagnosticare, in functie de acesta medicul putand determina evolutia bolii si stabili tipul tratamentului adecvat.

Stadiul 0 descrie tipurile de cancer de san non-invaziv (spre exemplu: carcinom ductal in situ). In acest stadiu, nu exista nicio evidenta clara asupra probabilitatii de extindere a celulelor canceroase catre tesuturile normale situate in apropiere.

Stadiul I cuprinde tipurile de cancer de san invaziv (celulele canceroase s-au extins sau au invadat zonele limitrofe). Acesta este divizat in 2 subcategorii:

·  IA – atunci cand tumoarea nu are o dimensiune mai mare de 2 cm si cancerul nu s-a raspandit in afara sanului (nefiind astfel afectati ganglionii limfatici);

·  IB – nu exista nicio tumoare la nivelul sanului, insa exista mici grupuri de celule canceroase la nivelul nodulilor limfatici, a caror dimensiune variaza intre 0,2 mm si 2 mm. De asemenea, poate fi incadrat in stadiul IB si cazul in care se constata prezenta unei tumori la nivelul sanului, insa dimensiunea acesteia nu este mai mare de 2 cm, iar la nivelul ganglionilor limfatici exista mici grupuri de celule canceroase (cu dimensiuni cuprinse intre 0,2 mm si 2 mm).

Invazia microscopica este posibila in stadiul I al cancerului de san, aceasta reprezentand invadarea tesutului de catre celulele canceroase, depasind peretele ductei sau al lobului. Este important de stiut faptul ca in acest stadiu, dimensiunile celulelor ce invadeaza zonele invecinate sunt foarte mici (sub 1 mm).

Stadiul II este divizat la randul sau in doua subcategorii: IIA si IIB.

·  IIA – reprezinta tipul de cancer de san invaziv in care nicio tumoare nu poate fi localizata in san, dar la nivelul ganglionilor limfatici axilari sunt prezente celule canceroase. O alta situatie poate fi atunci cand este identificata o tumoare a carei dimensiune nu depaseste 2 cm si care s-a raspandit catre ganglionii limfatici axilari sau cand s-a detectat prezenta unei tumori cu o dimensiune cuprinsa intre 2 cm si 5 cm, dar care nu s-a raspandit catre ganglionii limfatici axilari;

·  IIB – cancer de san invaziv avand tumoare cu o dimensiune cuprinsa intre 2 cm si 5 cm, ce s-a extins catre ganglionii limfatici, dar poate exista si cazul in care tumoarea este mai mare de 5 cm, fara a se fi raspandit catre ganglionii limfatici.

Stadiul III are 3 subdiviziuni: IIIA, IIIB si IIIC, fiecare dintre acestea avand urmatoarele particularitati:

·  IIIA – nu exista o tumoare, insa celulele canceroase sunt prezente in ganglionii limfatici, fiind raspandite pana la nivelul toracelui sau cancerul s-a raspandit catre ganglionii limfatici axilari unde s-au alaturat altor structuri;

·  IIIB – cancerul s-a extins catre structurile toracelui, putand afecta inclusiv pielea sanului, iar celulele canceroase aflate la nivelul ganglionilor limfatici axilari se pot raspandi in organism. Cancerul de san inflamator este adesea incadrat in stadiul IIIB;

·  IIIC – pacienta poate sa nu prezinte niciun semn specific cancerului de san sau, daca se observa prezenta unei tumori, aceasta se poate raspandi pana la nivelul toracelui. De asemenea, cancerul s-a raspandit catre ganglionii limfatici situati deasupra sau subclavicula si se poate raspandi catre ganglionii limfatici axilari sau catre cei din zona toracelui.

Stadiul IV – cancerul de san invaziv s-a raspandit catre alte organe ale corpului precum: plamani, piele, oase, ficat sau creier.

Medicul poate utiliza si un alt sistem de evaluare al evolutiei cancerului, sistem cunoscut sub denumirea de TNM. Acesta clasificare are in vedere dimensiunea tumorii (T), influenta ganglionilor limfatici (N) si dispersia cancerului in organism (M).

Categoria T descrie dimensiunea tumorii, avand urmatoarele codificari:

– TX = tumoarea nu poate fi masurata sau nu este identificata;

– T0 = nu este evidentiata existenta unei tumori initiale;

– Tis = cancer in situ (tumoarea n-a inceput sa se dezvolte in tesuturile sanatoase);

– T1, T2, T3, T4 = indicatorii numerici reflecta dimensiunea tumorii si masura in care aceasta a crescut in tesuturile vecine. Cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai mare tumoarea si/sau rata sa de crestere in tesuturi.

Categoria N descrie capacitatea cancerului de a se infiltra la nivelul ganglionilor limfatici, avand urmatoarele semnificatii:

– NX = ganglionii limfatici din vecinatate nu pot fi masurati sau identificati;

– N0 = ganglionii limfatici limitrofi nu sunt afectati de cancer;

– N1, N2, N3 = valorile numerice corespund gradului de implicare al ganglionilor limfatici si nivelului cancerului prezent in acestia. Cu cat valoarea este mai ridicata, cu atat prezenta cancerului in ganglionii limfatici este mai insemnata.

Categoria M indica gradul de extindere al cancerului in tot organismul pacientei, iar codificarea sa simbolizeaza urmatoarele:

– MX = nu s-a detectat prezenta metastazei;

– M0 = nu exista metastaze;

– M1 = metastaza este prezenta in organism

 

Sursa: http://www.intermedicas.com

Reclame