NOUTĂŢI ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CANCERULUI LA SÂN (18):O nouă metodă non-invazivă de diagnosticare a cancerului la sân în România, la Cluj-Napoca:ANGIOTERMOGRAFIA DINAMICĂ (DATG)

datg-imagine-aparatura

Angiotermografia dinamica comparativ cu mamografia clasica

Angiotermografia dinamica este o metoda revolutionara de diagnosticare a cancerului de san. Fiind o metoda de diagnosticare a cancerului de san relativ noua, s-a pus problema identificarii eficientei si avantajelor aduse de aceasta metoda in raport cu celelalte metode existente de diagnostic a afectiunilor sanilor. Metoda cea mai frecvent utilizata in acest tip de diagnostic este si ramane in continuare mamografia (care insa prezinta neajunsul folosirii razelor X).

Angiotermografia dinamica este o metoda care pune in evidenta crestereaneovascularizatiei, atat in cazul leziunilor preinvazive, cat si invazive ale sanului, in comparatie cu parenchimul normal.

Pentru a putea clasifica angiotermografia dinamica in raport cu mamografia, s-a efectuat un studiu pe un numar mare de paciente care prezentau diverse probleme legate de san (mai mult de 6000 de cazuri au fost incluse in acest studiu).

Se stie ca singura metoda de examinare care pune in evidenta cu certitudine existentatumorilor maligne la san este biopsia. In acest studiu comparativ intre angiotermografia dinamica si mamografie s-au efectuat un mare numar de biopsii. Ceea ce este foarte interesant si relevant este faptul ca la aproape jumatate din cazurile confirmate de biopsie ca fiind maligne, mamografia era normala (o rata mare de diagnostic fals negativ). In toate aceste cazuri insa, angiotermografia dinamica a indicat prezenta fluxurilor de sange anormale, semne ale malignitatii, ale cancerului.

In concluzie se poate spune ca angiotermografia dinamica este deosebit de performanta in depistarea cancerului de san, inca din fazele preinvazive. De asemenea, ea prezinta si avantajul ca este complet nedureroasa, nu prezinta niciun disconfort fizic pentru paciente (spre deosebire de mamografie, la folosirea acestei metode nu se aplica niciun fel de compresie asupra sanului).

Angiotermografia dinamica este foarte utila si in cazul pacientelor tinere care au o densitate crescuta a glandei mamare si unde mamografia nu este indicata. De aceea, pacientele cu varsta sub 40 de ani pot utiliza angiotermografia ca prima metoda de screening pentru depistarea cancerului mamar. Controlul regulat efectuat prin aceasta metoda este eficient, complet nedureros si, deosebit de important, nu prezinta niciun risc asociat (NU IRADIAZA!).

Cateva consideratii practice

 • este o metoda rapida (ofera o mare economie de timp)
 • complet neinvaziva
 • poate fi folosita la orice varsta
 • poate fi folosita in orice situatie (chiar si la gravide)
 • este foarte usor suportata de catre pacient (nu-l incomodeaza si nu-l deranjeaza cu nimic)
 • poate fi folosita in preventia cancerului de san (chiar in detectia neoplaziei lobulare)
 • este o metoda complet nedureroasa
 • nu iradiaza
 • nu are efecte chimice asupra organismului uman
 • este o metoda ce poate fi repetata ori de cate ori este nevoie
 • este reproductibila
 • are un soft usor de folosit

S-a constatat ca aceasta metoda, pe langa detectarea cancerului de san, poate localiza si leziunile preinvazive de la nivelul sanului, putand astfel sa previna transformarea lor in cancer .

Piesa principala (inima) acestei tehnologii o constituie o placa speciala, ce incorporeaza in ea cristale lichide bazate pe nanotehnologia moleculara. Ea nu ofera masurari cantitative ale temperaturii sanului , ci ofera imagini calitative ce reflecta fluxul sangvin de la nivelul sanului. Stiinta interpretarii acestei imagini calitative conduce la stabilirea diagnosticului.

Conceptul DATG se bazeaza pe faptul ca fiecare femeie are o retea specifica de vase sangvine ce constituie o adevarata amprenta personala (ca si amprenta digitala) care ramane nemodificata toata viata daca nu intervine un proces patologic (cum este de ex. un cancer) la acel san. Cu mult timp inainte ca la un san sa apara cancer, acea amprenta reprezentata de fluxul sangvin se modifica, deoarece apar vase noi, numite vase de neoformatie( viitoarea tumora are nevoie sa fie hranita suplimentar). Aceasta modificare de flux sangvin este detectata de angiotermografia dinamica si asa se poate stabili cu precizie daca acolo urmeaza sa se dezvolte un cancer.

Este extrem de important acest lucru, deoarece acea zona poate fi supravegheata cu grija si cancerul poate fi depistat in fazele lui incipiente cand este tratabil. Metoda angiotermografiei dinamice permite si urmarirea efectelor tratamentelor aplicate in cancerul de san.Prin aceasta prezentare nu vreau sa neg valoarea celorlalte metode de diagnosticare a cancerului de san folosite in prezent, ci vreau doar sa scot in evidenta valoarea extraordinara a acestei metode si viziunea cu adevarat revolutionara pe care o aduce. Ea deschide o noua era in diagnosticul si urmarirea tratamentelor aplicate in cancerul de san.”

Dr. Petre Muresan
Centrul medical Medreflex Line – Cluj Napoca

 

Reclame