SFATURI DE PREVENŢIE DE LA OVIDIU BOJOR

Pentru noi poate că e deja prea târziu..mă rog, pentru cele care avem deja boala..dar pentru copiii sau nepoţii noştri putem face o schimbare, pentru că ştim ce înseamnă boala, am trecut prin ea şi e important pentru familiile noastre să facem măcar puţin, astfel încât istoria să nu se repete.Pentru că „Prevenţia începe din copilărie!” şi ăsta ar trebui să fie un motto.E aşa de multă poluare, viaţa are un ritm năucitor, schimbările sunt continue şi mereu …neaşteptate, televizorul ne mănâncă nervii, timpul, vigoarea, ne consumăm în milioane de lucruri stupide şi nu ne gândim la noi înşine, la dorinţele noastre de azi,ci la carieră, la job, la bani, la viitor…Nu putem schimba multe lucruri, oricât am vrea…bem aceeaşi apă, respirăm acelaşi aer, ne hrănim din acelaşi pământ din care eu nu cred că mai iese ceva neafectat…sunt otrăvite toate cu chimicale, radiaţii… .Dar putem încerca să ne educăm copiii în aşa fel încât să încercăm să limităm efectele.Pe cât posibil…Putem să încercăm să le mai schimbăm mentalitatea, să-i îndreptăm spre gânduri frumoase şi spre bucuria vieţii…cea de azi, de acum,din secunda asta glorioasă în care vedem soarele, ploaia, viscolul sau orice ne dă Dumnezeu şi , indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru, găsim puterea să fim fericiţi că trăim, că respirăm, că existăm.

Parintele fitoterapiei romanesti, Ovidiu Bojor, dezvaluie cateva dintre secretele longevitatii. Academicianul de 91 de ani si-a condus viata mereu incercand sa previna imbatranirea, iar rezultatele vorbesc de la sine.

bujorrr_opt-692x360

„Preventia incepe in copilarie. Toata viata mi-am propus sa nu ma scot din priza niciun moment. Orice aparat, daca il scoti din priza, nu functioneaza”, a spus Ovidiu Bojor, la o emisiune TV.

Academicianul a facut si o lista cu obiceiurile care isi pun amprenta negativ asupa calitatii vietii. Iata cateva obiceiuri care scurteaza viata, in opinia lui Ovidiu Bojor:

1. Invidia

„Traim vremuri in care invidia a atins proportii colosale, in sensul ca roade daca cei de langa noi au mai mult sau sunt mai buni in ceea ce fac. Insa, trebuie sa se stie ca atunci cand te bucuri de binele celui de langa tine, acest bine se intoarce la tine”.

2. Selectia artificiala

„Pe locul doi se situeaza lupta neloiala pentru existenta. Darwin a descris legea selectiei naturale, dar nu a prevazut-o si pe cea a selectiei artificiale. Astazi, indivizii cu inzestrare intelectuala si morala modesta ii rapun pe cei dotati superior sub raport intelectual si etic. Iar rezultatul selectiei artificiale consta in faptul ca cei rai se inmultesc”

3. Goana dupa bani

Reprezinta si un punct integrat al selectiei artificiale. „Aceasta fuga dupa acumularea de bunuri materiale are un pret: uzura fizica si psihica”.

4. Schimbarea brusca a modului de viata

In opinia academicianului, muncim prea mult, suntem sedentari si ne odihnim foarte putin.

5. Suprapoluarea

„Ne intoxicam voit cu tutun, alcool, cafea, alimente produse prin mijloace chimice si manipulate genetic”.

6. Indepartarea de la natura

Omul trebuie sa se integreze in natura si sa respecte legile acesteia. Cu cat vom fi mai aproape de natura, cu atat vom trai mai mult si mai bine. Asta inseamna ca trebuie sa ne potrivim ceasul biologic in functie de anotimpuri. Primavara si vara reprezinta anotimpuri de dezvoltare maxima, iar toamna si iarna sunt ideale pentru odihna, recuperare si reflectie.

7. Greselil morale si religioase

„Sa va explic. Carnea animalelor pe care le ucidem si le consumam ascunde „moartea”, deoarece proteinele si grasimile favorizeaza nenumarate boli. In plus, s-a constatat ca animalele carnivore sunt mult mai agresive decat ierbivorele, dupa cum si oamenii care consuma carne sunt mai violenti decat cei care au o alimentatie compusa din fructe, legume, cereale, seminte, oua si produse lactate”, sustine Ovidiu Bojor.

Daca totusi nu puteti renunta la carne, acesta recomanda consumul de peste si carne slaba de pui si curcan (fara pielita).

Sursa :http://caplimpede.ro

Reclame