CUM E CU RADIOTERAPIA?

Ce presupune terapia prin radiații?

Radioterapia este un tip de tratament extrem de eficient folosit pentru a ucide celulele canceroase prin direcţionarea de raze X şi /sau fascicule de electroni într-un anume loc de pe corpul uman. Acest tratament fie ucide celulele canceroase, fie le stopează procesul de creştere şi reproducere.

Doza de radiaţii necesară pentru a trata tumoarea este de obicei împărţită în doze zilnice pentru a lăsa ţesuturile normale să îşi revină după fiecare tratament.Radioterapia poate fi folosită ca singura formă de tratament sau împreună cu chimoterapia (tratamentul prin medicamente administrate pacientului), terapia hormonală şi/sau chirurgie.

Terapia prin radiaţii externe se realizează cu ajutorul unor aparate de mari dimensiuni acceleratoare lineare, Cobalt sau aparate de raze X energie.Terapia prin radiaţii (brahiterapia) implică unor materiale radioactive locul unde se află tumoarea şi folosită doar pentru anumite tipuri de cancer.

Rolul Radioterapiei

Radioterapia este un tratament de cancer cu caracter loco-regional, astfel radioterapia poate avea în funcție de caz 2 roluri: curativ sau paliativ.

Radioterapie Curativă

Radioterapia curativă este numită atunci cand cancerul poate fi vindecat prin tratamentul radioterapeutic sau în conjuncție cu alte tratamente medicale (chirurgie, chimioterapie) în spiritul abordării interdisciplinare. Atunci când este folosită înaintea altor forme de tratament, radioterapia are rolul de a micșora volumul tumoral; atunci cand este aplicată în urma altor forme de tratament, radioterapia are rolul de a preveni riscul local de recidivă.

Radioterapie Paliativă

Radioterapia paliativă are rolul de a asigura pacientului o calitate a vieții cât mai bună. Acest lucru se realizează prin micșorarea volumului tumoral încercând astfel să înlăture cât mai mult din simptomele cancerului. Prin acest tratament posibilitatea de vindecare nu este tocmai realistă.

Care sunt efectele secundare ale radioterapiei?

În general radioterapia modernă este un tratament foarte bine localizat, astfel efectele secundare vor apărea în funcție de locul ce urmează a fi iradiat. În orice caz, efectele secundare sunt minore, însă în general pacienții pot avea urmatoarele efecte secundare:

Stări de oboseală
În general pacienții se simt obosiți sau lipsiți de vlagă spre sfârșitul tratamentului și puțin după terminarea acestuia. Oboseala este adesea întalnită și poate dura o perioadă variată de timp. Dacă vi se întâmplă să aveți stări de oboseală în urma tratamentului încercați să vă odihniți de ori câte ori considerați necesar și  în timp oboseala va dispărea.
Piele iritată
Pe durata radioterapiei, în special spre sfârșit, pielea în zona iradiată va deveni mai roșie, similar unei arsuri solare minore. Chiar și după sfârșitul tratamentului pielea va continua să se înroșească pentru încă 1-2 săptămâni. În timp pielea își va recăpăta culoarea normală.
Greață
În funcție de zona iradiată pacienții pot avea senzația de greață, acest lucru fiind totuși întalnit doar în unele cazuri. Când pacientul întâmpină astfel de stări de greață trebuie să anunțe doctorul radioterapeut, iar acesta îl va ajuta, fie cu medicamente fie cu o dietă corespunzătoare.
Diareea
Tot în funcție de zona iradiată unii pacienți pot întampina stări de diaree. Dacă acest lucru se întamplă pacientul trebuie să-l informeze pe medicul radioterapeut, care îi poate prescrie medicamente.
Frecvenţa de urinare
Dacă tratamentul este aplicat în zona inferioară a abdomenului / pelvis, pacientul poate simți nevoia de urinare mai des și chiar poate un mic disconfort. Pentru a atenua aceste simptome, pacientul trebuie să consume cât mai multe lichide, dar să evite alcoolul, ceaiul și cafeaua.
Inflamarea gurii și a gâtului
Dacă este necesară iradierea capului și a gâtului este posibilă o senzație de iritare/inflamare a gurii și gâtului. În cazul în care se întâmplă ca pacientul să simtă aceste senzații, trebuie să discute cu doctorul radioterapeut, întrucât acesta îl poate ajuta.
Căderea părului
Cu siguranță caderea părului se va observa în zona supusă spre iradiere. În funcție de zonă și de cantitatea de iradiere administrată, părul poate crește sau nu la loc. Dacă părul este așteptat să crească iarăși, acest lucru se va întampla după câteva luni.

Indicații pe durata tratamentului de radioterapie

 • Este important ca pacientul să consume cât mai multe lichide zilnic. De ex: apa, ceai, cafea, lapte, suc de fructe, băuturi acidulate de preferat fără zahăr.
 • Pacientul trebuie să mănânce în mod regulat și cât mai sănătos. Este recomandat ca pacientul să mănânce de mai multe ori, cantități mai mici de mâncare.
 • Este important ca igiena corporală să fie păstrată. Astfel este recomandat ca pacientul să se spele în mod regulat ca și înainte de tratament, încercând să spele zona supusă radiației cu un săpun simplu, poate chiar de bebeluși. Nu este recomandată uscarea zonei iradiate prin frecare cu prosopul.

Contraindicații pe durata tratamentului de radioterapie

 • Pacientul trebuie să nu bea alcool, să nu mănânce condimentat și să nu mănânce mâncare foarte rece sau foarte caldă.
 • Zona tratată prin radioterapie nu trebuie expusă razelor solare. După finalizarea tratamentului este recomandată o loțiune cu factor de protecție solară mare.
 • Pe zona tratată nu trebuie aplicată cremă sau deodorant, întrucât cremele si deodorantul pot accentua efectele secundare.

Ce se întâmplă odată cu încheierea tratamentului?

Majoritatea efectelor secundare descrise mai sus nu vor înceta odată cu finalizarea tratamentului însă se vor atenua în următoarele 2-3 săptămâni. Totodată efectele benefice ale radioterapiei vor putea fi observate la primul control follow-up de după tratament, control ce trebuie efectuat la circa 5-6 săptămâni de la finalizarea radioterapiei.

Întrebări Frecvente despre Radioterapie

 1. Doare Radioterapia?
  Nu, nu veţi simţi nicio durere în timpul tratamentului.
 2. Voi fi radioactiv?
  Nu, nu veţi deveni radioactiv. Veţi putea sta în preajma altor oameni pe durata tratamentului. Dacă sunteţi tratat cu radioterapie internă (brahiterapie), întrebaţi oncologul şi radioterapeutul dumneavoastră despre efectele acesteia.
 3. Cum ştiu dacă tratamentul dă rezultate?
  După terminarea tratamentului efectul radiaţiilor va continua. Efectele acestui tratament sunt cumulative şi este dificil de spus cât de bune sunt rezultatele înainte de încetarea completă a tratamentului, după ce reacţiile adverse şi inflamarea ţesuturilor se opresc.
 4. Ce să fac după terminarea tratamentului?
  De obicei se planifică o vizită la oncolog la patru-opt săptămâni de la terminarea tratamentului. Dacă există vreo problemă sau aveţi vreo întrebare între timp, vă rugăm să vă adresaţi doctorului de familie sau centrului de tratament.
 5. Trebuie să îmi schimb dieta?
  Nu este nevoie să vă schimbaţi modul de alimentaţie decât dacă vă este recomandat de un doctor. Este important să aveţi o alimentaţie sănătoasă. Pentru anumite efecte secundare este necesară o dietă specială.Vă rugăm să vă adresaţi unui nutriţionist dacă aveţi întrebări legate de dieta dumneavoastră sau dacă aveţi probleme alimentare din cauza următoarelor simptome: diaree, constipaţie, lipsa poftei de mâncare, creşterea sau scăderea în greutate, dureri de gât, dureri ale cavităţii bucale, dificultăţi la înghiţire.
 6. Îmi pot continua activităţile obişnuite?
  Depinde de cum vă simţiţi. Unii oameni se duc în continuare la serviciu, dar alţii preferă să rămână acasă. Poate depinde de reacţiile adverse pe care le simţiţi. Dacă aveţi probleme cu munca pe care o prestaţi, vă rugăm să contactaţi un consilier. Ţineţi minte că cel mai important lucru este să aveţi grijă de dumneavoastră.
 7. Pot fuma în continuare?
  Ar fi o idee bună să renunţaţi la tutun. Acesta poate agrava efectele secundare. Cereţi oncologului, radioterapeutului sau asistentelor mai multe informaţii sau vizitaţiwww.pretuiestesanatatea.ro
 8. Pot consuma alcool?
  Alcoolul poate agrava unele efecte secundare, în funcţie de ce parte a corpului este tratată. Cereţi oncologului, radioterapeutului sau asistentelor mai multe informaţii.
 9. Trebuie să nu mă mai expun la soare?
  Va trebui să protejaţi zona tratată de expunerea la soare. Şansele unor arsuri vor fi sporite de acum înainte. Cel mai bine este ca zona tratată să nu fie expusă direct la soare. Acoperiţi zona sau folosiţi o cremă cu Factor de Protecţie Solară (FPS) de cel puţin 30 după ce efectele radiaţiilor dispar.
 10. Cum să procedez cu pastilele şi medicamentele pe care le iau?
  Vă rugăm să anunţaţi oncologul ce medicamente, suplimente sau tratamente naturiste luaţi.
 11. Cum să fac faţă problemelor şi stării mele psihice?
  Este normal să vă simţiţi stresat sau speriat. Dacă vă simţiţi copleşiţ de stres, anxietate, muncă, probleme financiare sau dificultăţi în relaţiile cu ceilalţi vă puteţi adresa oricând Serviciului de Consiliere pentru Pacienţi şi Familie, fie în timpul, fie după terminarea tratamentului. Consilierii vă stau la dispoziţie pentru a vă ajuta pe dumneavoastră şi pe membrii familiei dumneavoastră.

Pentru cei care au cu ce şi îşi pot permite, există şi varianta mai light, cu tehnologie avansată.A,m găsit-o pe http://www.vipmed.ro  :

TRUEBEAM

TrueBeam STx, dispozitivul radioterapeutic cel mai avansat din punct de vedere tehnologic folosit în tratarea cancerului, furnizează tratamentul cu ajutorul opțiunii sale de fascicule nefiltrate compensate ce permite razelor să ajungă extrem de repede la pacient. Cea mai importantă caracteristică este aceea că este un dispozitiv superior ce combină toate tehnicile avansate de radioterapie precum IMRT, IGRT, RT cu impulsuri, Rapidarc, SRT și SBRT. Astfel, toate noile tehnici radioterapeutice ale ultimilor ani sunt combinate într-un singur dispozitiv și, dacă se dorește acest lucru, tratamentul poate fi efectuat cu opțiunea fasciculului real nefiltrat pentru cel mai rapid, sigur și eficient tratament.

O altă caracteristică importantă a dispozitivului este aceea că, având o acuratețe de sub 0,5 mm, poate determina ținta cu o sensibilitate extrem de mare și poate îndrepta radiațiile asupra tumorii într-un timp foarte scurt. Tratamentul fiind redus de 4 până la 8 ori, se reduce și timpul petrecut de pacient într-o anumită poziție fără a se mișca în decursul iradierii. Astfel nesiguranța cauzată de mișcările tumorii în timpul tratamentului pacientului este de asemenea redusă la minim.Ce este TRUEBEAM?

Dispozitivul Truebeam STx a fost suplimentat cu un al doilea sistem și mai sensibil ce amplasează pacientul în poziția de tratament și oferă posibilitatea monitorizării ritmului respirator, controlul și corectarea poziției. Datorită acestui sistem suplimentar denumit Novalis-ExacTrac, este posibilă o corectare sexdimensională a poziției. Cu Trubeam este posibilă radioterapia sub ghidajul unei imagistici mai puternice și aplicarea fasciculelor pe volumul țintit cu o marjă mai scăzută. Astfel, suntem cu un pas mai aproape de prevenirea iradierii țesutului sănătos. Cu noua opțiune de producție și aplicare a radiațiilor concepute diferit față de alte metode de tratament, s-a deschis calea spre o noua eră a tratamentului cancerului.
Toate noile tehnici de radioterapie sunt furnizate într-un singur dispozitiv

 • În vreme ce dispozitivul poate efectua orice tip de iradiere simplă, mai beneficiază și de o tehnică conformă de modelare a radiațiilor în funcție de structura tumorii, tehnici IMRT (radioterapie cu intensitate modulabilă)  precum și RapidArc ( un tratament bazat pe ajustarea intensității volumului ce scurtează perioada de tratament a pacientului) și metode de radiochirurgie cu cele mai sensibile posibilități de imagistică și aplicare.
 • Tot cu ajutorul dispozitivului Truebeam STx, este acuma posibilă tehnica radiochirurgicală SRS care concentrează asupra unei ținte tridimensionale o doză ridicată și ca atare reușește să obțină aceleași rezultate ca îndepărtarea chirurgicală a țintei.
 • Prin intermediul dispozitivului se poate realiza și tehnica SBRT în cadrul căreia tumorile cu volum mic din orice parte a corpului sunt tratate în siguranță în mai puține sesiuni (3-5 sesiuni).

Țesutul sănătos este protejat și perioada de tratament scurtată de 4 până la 8 ori
Cea mai importantă caracteristică a dispozitivului este că funrizează un tratament mai rapid, mai sigur și mai eficace.
Cu ajutorul acestui dispozitiv este posibilă determinarea unei ținte cu o acuratețe sub 0,5 mm și aplicarea radiațiilor asupra sa într-un timp foarte scurt. Datorită acestei caracteristici ce îi permite aplicarea unei doze foarte mari într-o singură sesiune, este posibilă aplicarea cu succes a tratamentului într-un număr total de 3-5 sesiuni în loc de 25-35 sesiuni. Deoarece tratamentul este redus cu 4 până la 8 ori, se reduce și timpul pe care pacientul trebuie să îl petreacă într-o anumită poziție în timpul iradierii fără a se mișca. Astfel, nesiguranța cauzată de deplasările tumorei în timpul tratamentului pacientului este de asemenea redusă la minim. Radioterapia are capacitatea de se a concentra asupra centrului țintei iar acest lucru înseamnă că țesutul sănătos este afectat de mai puține radiații. Deasemenea, datorită abilității dispozitivului de a monitoriza ritmul respirației în timpul aplicării radiațiilor asupra organelor  precum plămânii, ficatul și sânii, ce au nevoie de respirație, înseamnă că țesuturile sănătoase sunt mai puțin vătămate și există posibilitatea aplicării unei doze mai mari.
Verifică acuratețea aplicării la intervale de milisecunde
Dispozitivul ,care este modelul tehnologic cel mai avansat dintre dispozitivele de genul acceleratoarelor liniare folosite în continuare în radioterapie, aplică întregul tratament prin control computerizat. Sistemul reduce erorile umane la minim și verifică acuratețea aplicării pe parcursul tratamentului prin verificări la intervale de milisecunde cu ajutorul sistemului colimator localizat în creierul său pentru a se asigura că pacientul este tratat conform planului. Sistemul colimator din dispozitiv asigură că radiațiile sunt constant verificate astfel încât pacientul poate primi tratamentul în forma cea mai corectă. Sistemul ce afișează tabla de tratament și poziția pacientului funcționează sincronizat crescând viteza și acuratețea poziționării pacientului.
Furnizează tratament pentru toate tumorile ce necesită radioterapie
Toate tumorile ce necesită radioterapie pot fi tratate în siguranță cu ajutorul acestui dispozitiv. Este îndeosebi  util pentru tumori localizate în cap și tumorile cu volum mic  din organism dar amplasate în apropierea unor organe de ric. Dispozitivul furnizează o metodă adecvată pentru tratarea tumorilor pulmonare și spinale și pentru radioterapia de serie secundă. Datorită calității de acuratețe, cu ajutorul dispozitivului se pot efectua procedurile similare radioterapiei cu cuțit Gamma pentru tumorile localizate în cap ce nu se pretează terapiei cu cuțitul Gamma  din cauza dimensiunii și a locației.
Care sunt avantajele?
Fiind dispozitivul tehnologic de cel mai înalt nivel în tratmentul cancerului, Truebeam STx furnizează pacientului unele avantajele foarte importante:

 • Face posibilă tratarea tumorii cu o doză mare într-un timp foarte scurt. Perioada de radioterapie este redusă datorită capacității de aplicare a radiațiilor într-un timp foarte scurt , crescând în același timp acuratețea tratamentului și comfortul pacientului.
 • Calitatea imaginii este extrem de sporită, deci radiologii au posibilitatea de a vedea mai bine detaliile mici.
 • De asmenea, cu ajutorul sistemelor IGRT (radioterapie ghidată de imagini)  ajustarea exactă a poziției țintei  poate fi efectuată cu mai multă sensibilitate și într-un timp mai scurt.
 • Radiațiile suplimentare aplicate pacienților de către sistemele de imagistică sunt cu 25 la sută mai puține cu acest sistem.
 • Deoarece acuratețea mecanică este sub un milimetru, acest lucru este de o importanță vitală în ceea ce privește concentrarea razelor asupra țintei în mod corect. Tocmai această caracteristică face ca tratamentul pacientului să fie efectuat conform planului.
 • Capacitatea sistemului mecanic de a se mișca mai repede decât alte dispozitive reduce perioada de tratament de 4 până la 8 ori.
Reclame