Centrul pentru Recuperare Oncologică NERA.Încă un vis?

E singurul lucru pe care l-am găsit despre clinici de recuperare oncologică în România.Trebuia să fie gata în august 2013, am găsit imagini cu începerea lucrărilor, dar nimic despre faptul că ar fi fost terminată.Din păcate, nimic mai mult.Şi se pare că e prima de la noi…

România va avea, din 2013, prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer (Mediafax)

Imagine

Centrul pentru Recuperare Oncologică urmează să fie ridicat  în judeţul Caraş Severin. Clinica va oferi îngrijire post-tratament bolnavilor de cancer în stadii incipiente şi va încorpora, de asemenea, un departament de cercetare pentru prevenţia şi depistarea precoce a cancerului.

Aproape  de  Cheile  Nerei   din  Munţii Aninei,  pe  o  colină  din apropierea satului Slatina Nera a fost pusă piatra de temelie pentru prima clinică de recuperare a bolnavilor  de  cancer   în  stadii  iniţiale   –  Clinica  Nera.  Anual,  în România, sunt  depistate peste 2.000 de noi cazuri  de cancer.

Unitatea va fi organizată într-o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial şi va avea 42 de paturi. Bolnavii de cancer în stadii incipiente vor fi găzduiţi în saloane cu un pat, unde vor urma o cură de 14 zile.

„Ne dorim să-i ajutăm pe români să găsească în ei puterea şi căile de a lupta, hotărârea de a trăi, de a se întoarce din pat înapoi la birou şi la viaţa lor normală”, a declarat, joi, Pavel Chirilă, iniţiatorul proiectului şi al celui privind îngrijirile paleative.

Imagine

Directorul executiv al Fundaţiei „Sfânta Irina” a spus că bolnavii vor avea la dispoziţie în Clinica „Nera” cei mai buni specialişti şi îngrijire dedicată, la nivelul celor din Occident. Astfel, pacienţii vor beneficia de psihoterapie, kinetoterapie, dietoterapie şi vor învăţa să menţină un stil de viaţă corect, adaptat nevoilor unui organism aflat în recuperare după lupta cu boala.

„Bolnavul de cancer schimbă total stilul de viaţă, iar de aceea va avea nevoie de un psihoterapeut. Trebuie alungată teama de moarte care îi face depresivi şi din cauza căreia nu pot privi spre viitor. Apoi, este vorba despre igiena alimentaţiei, a trupului, a somnului şi a muncii. Bolnavilor din România li se cuvin un alt statut şi îngrijiri la fel ca orice bolnav din ţările occidentale. Din 2013 ei vor avea îngrijirile cele mai bune la noi, în România”, a adăugat medicul Pavel Chirilă.

La rândul său, medicul Cornel Mateescu de la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat, joi, că boala oncologică poate fi învinsă, el exemplificând cu situaţia din SUA, unde 11 milioane de bolnavi au reuşit să se trateze.

„Nu avem certitudinea că această celulă cancerosă a dispărut total, pentru că ea este în organismul uman de când ne naştem. Este celula perfectă, veşnic tânără, care nu îmbătrâneşte. Ea poate să trăiască şi pe cont propriu. Dar ea nu trebuie să primească hrana de care are nevoie. Sunt printre adepţii teoriei că excesul de carne şi de mezeluri contribuie la apariţia şi întreţinerea cancerului. O alimentaţie cât mai naturală, bio, este binevenită pentru stoparea evlouţiei bolii”, a subliniat Cornel Mateescu.

El a menţionat că zeci de români află zilnic că au cancer, iar ei au nevoie să primească îngrijirile medicale cele mai bune aici, în România.

Lucrările de construcţie la Clinica Nera vor începe în martie 2012 şi se vor finaliza în august 2013.

Centrul este realizat printr-un proiect de finanţare în cadrul POSCCE Axa Prioritară 2 – Competitivitate prin CDI, Operaţiunea 2.3.2. Contractul, în valoare totală de 4,5 milioane de euro, a fost semnat în august 2011, pentru o finanţare de aproape 70% din valoarea eligibilă, pentru restul fiind necesar aportul beneficiarului.

În acest context, Pavel Chirilă a demarat o campanie de strângere de fonduri în care speră să obţină un milion de euro, a înfiinţat un teledon unde pot fi făcute donaţii de 2 euro (prin SMS la 890 în reţelele Vodafone, Orange, Cosmote) şi a vorbit cu zece mari companii care să doneze impozitul pe venit şi 3% din cifra de afaceri. Potrivit acestuia, dacă fondurile colectate nu vor fi suficiente, atunci va apela la contracte de cercetare cu alte ţări prin care să obţină bani europeni.

Potrivit medicului, aceste demersuri sunt necesare pentru ca bolnavii care ajung în centrul de recuperare să nu plătescă bani. El a spus că îngrijirea unui bolnav de cancer costă peste 200.000 de euro, iar în clinica de recuperare o cură de 15 zile ar fi de aproximativ 1500 de euro, dar aceste costuri se încearcă să fie acoperite.

„Nici în clinica «Fundaţiei Irina» pentru îngrijiri paleative bolnavii nu plătesc, întrucât o parte din sume sunt acoperite de către CNAS, iar restul de către fundaţie”, a precizat Chirilă.

Fundaţia „Sfânta Irina” a fost înfiinţată în 1998 de către un grup de medici – cadre universitare, cercetători, rezidenţi, specialişti – în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii bolnavilor de cancer.

În 2006, fundaţia a construit Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”, care are ca scop îngrijirea specializată a bolnavilor de cancer şi leucemie aflaţi în stadiu avansat. În cadrul acestui centru, specialiştii oferă asistenţă medicală, socială, psihologică şi spirituală atât bolnavilor, cât şi familiilor acestora

În clinica Nera, fiecare bolnav va fi îngrijit fără discriminări, oferindu-i-se asistenţă medicală, socială şi spirituală, în cure de câte 14 zile.

Centrul de recuperare oncologică Nera va fi organizat pe mai multe departamente, fiecare dintre ele reprezentând o metodă distinctă de recuperare:

 • Psihoterapie;
 • Kinetoterapie-fizioterapie;
 • Dietoterapie;
 • Învăţarea unui stil de viaţă corect;
 • Depistarea precoce;
 • Prevenţie.

Printre oamenii minunaţi care se vor îngriji de bolnavii din clinica Nera, se numără atât specialişti şi cadre medicale, cât şi personal administrativ:

 • Medici oncologi;
 • Specialişti în recuperare oncologică;
 • Farmacişti;
 • Biologi;
 • Psihologi;
 • Cadre medii;
 • Personal administrativ;
 • Personal tehnic.

Clinica Nera va oferi o şansă de recuperare bolnavilor de cancer, arătându-le că există atât metode medicale pentru a învinge această boală cruntă, cât mai ales, speranţă. Clinica Nera reprezintă un pas mare pentru sistemul medical din România, aducând beneficii palpabile atât pentru bolnavii de cancer, cât şi pentru bugetul de stat şi sistemul medical românesc.

Beneficii pentru bolnavi:

 • Îmbunătăţirea calităţii vieţii:
  • Tratarea sau prevenirea efectelor adverse ale citostaticelor;
  • Creşterea confortului psihologic şi a speranţei de viaţă;
  • Deprinderea unui nou stil de viaţă, mult mai sănătos.
 • Creşterea încrederii pacientului în actul medical oncologic;
 • Reducerea riscurilor apariţiei de noi cazuri de cancer;
 • Reducerea complicaţiilor precoce în evoluţia bolii;
 • Evitarea sau corectarea complicaţiile care pot apărea după intervenţia chirurgicală, după chimioterapie şi după radioterapie.
Reclame