DESPRE CONTRACEPTIVE ŞI CANCER LA SÂN

Imagine

http://www.iubita.ro

„De la introducerea acesteia in anul 1960, milioane de femei au luat contrceptive orale la un moment sau altul. De fapt, 80% dintre femeile care s-au nascut dupa 1945 au utilizat pilula pe perioada vietii lor.

Pentru multe dintre aceste femei, lipsa batailor de cap in privinta unei sarcini nedorite a venit insotita de o alta grija – contraceptivele orale duc la cresterea riscului de cancer mamar li s-a spus, beneficiile depasind cu mult eventualele riscuri asociate.
Cauzele de ingrijorare au inceput in anul 1996 cu cercetarile demarate de un grup de cercetatori care au pus laolalta datele stranse in urma a 54 de studii diferite efectuate pe parcursul a 25 de ani, cu privire la cancerul de san. Ei au anuntat ca femeile care au luat pilula erau supuse unui risc cu 24 de procente mai ridicat de a face cancer la san, decat cele care nu au luat pastila. Concluziile trase de ei au fost controversate din cauza metodologiei adoptate (combinarea multor alte studii anterioare, fiecare cu metode diferite de colectare a datelor), dar au ramas neprovocate pana acum.
In New England Journal of Medicine se raporteaza ca intr-un studiu al Centrului de Control si Prevenire a Bolilor s-a tras concluzia ca nu exista un astfel de risc. Intr-un editorial care a aparut in aceeasi revista, cercetatorii dr. Nancy Davidson si Kathy Helzsouer au dat la iveala sentimentele comunitatii medicale.
Importanta acestei descoperiri este foarte mare pentru sanatatea publicului este enorma. Acest ultim studiu, (spre deosebire de cele anterioare) a strans datele pe care s-a fundamentat intr-o modalitate mult mai directa. Au examinat istoricul medical a 9.257 de femei din zonele oraselor Atlanta, Detroit, Philadelphia, Los Angeles si Seattle. Marchbanks si colectivul a descoperit ca in cazul celor 4.575 de femei la care au aparut tumori mamare, probabilitatea de a fi luat pilule contraceptive era aceeasi ca si la cele 4.682 de femei la care nu aparusera simptomele tumorilor canceroase. Mai departe, in cazul acelora care luasera pilula pe durata unor ani intregi, sansele sa dezvolte cancer mamar erau aceleasi ca si la femeile care luasera anticonceptionalul numai pe o scurta perioada de timp sau care tocmai incepusera sa ia pilula. Dar in privinta anticonceptionalelor mai vechi, care aveau continuturi mult mai ridicate de hormoni estrogeni decat ceea ce exista la ora actuala pe piata? Rezultatele lor se refera in egala masura si la aceste cazuri; nici o crestere a riscurilor. Rezultatele se mentin aceleasi si pentru diferitele categorii etnice.
Studiul nostru furnizeaza probe solide asupra faptului ca folosirea in trecut a contraceptivelor orale nu duce la cresterea riscului aparitie cancerului de san ulterior, pe parcursul vietii, a afirmat Marchbanks, epidemiolog in sectorul de sanatate a reproducerii la Centrul de Control si Prevenire a Bolilor. Pentru cele mai multe femei care nu fumeaza, beneficiile folosirii contraceptivelor orale depasesc cu mult riscurile in privinta sanatatii care pot aparea.
Aceasta este o veste foarte importanta pentru femeile care iau anticonceptionale pe cale orala. Studiile anterioare au aratat deja ca in cazul femeilor care luau pilule, riscul de a face cancer ovarian si al endometriumului (un strat subtire de celule care captuseste uterul) era mai scazut. Pentru femeile care fumeaza, riscul folosirii contraceptivelor orale ramane la fel ca si in rarele cazuri in care duce la aparitia cheagurilor de sange, a cancerului de ficat sau a atacurilor cardiace.
Stirea oferita de aceste cercetari este insa mult mai profunda, deoarece acum ne apropiem practic de momentul in care primele generatii de femei care au luat pilula ajung la varsta critica la care poate aparea cancerul de san la femei. „

Reclame