DE PROFESIE MEDIC ÎN ROMÂNIA

http://www.deprofesiemedic.ro

Proiectul „De profesie: medic în România” trage un semnal de alarmă asupra uneia dintre problemele sistemului nostru medical: din ce în ce mai mulţi medici bine pregătiţi spun „Rămas bun” acestei ţări.Cu toţii putem contribui la rezolvarea acestor probleme şi, implicit, la creşterea numărului de medici din ţara noastră.Oamenii îşi pot arăta recunoştinţa şi ne pot spune poveştile lor de mulţumire. Companiile pot implementa proiecte în beneficiul medicilor. Autorităţile pot legifera noi soluţii pentru sistemul de sănătate. Medicii îşi pot lua, oficial, angajamentul că vor rămâne în ţară.

http://vimeo.com/63074238

Pentru că la fiecare 5 ore un medic român pleacă din ţară

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, lansează „De profesie: medic în România”, o campanie care îşi propune să rezolve problema lipsei de personal medical.

  • Din 2007 până în prezent, aproximativ 14.000 de medici români au ales să profeseze în altă țară, numai anul trecut au plecat din România mai mult de 2.400 de specialiști
  • Campania FIC are ca obiectiv creșterea numărului de medici în România de la 2,4 la 2,6 la 1.000 de locuitori, până în 2015.

Sub sloganul ”Toți pentru medici, medici pentru toți”, inițiativa își propune să contribuie la soluționarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România – exodul personalului medical din țară – care afectează starea de sănătate a românilor pe termen lung și are consecințe severe asupra economiei naționale.

Cu cei peste 14.000 de medici care au părăsit țara din 2007 până în prezent, România are o rată a migrației doctorilor de 9% față de media europeană de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR). Mai exact, conform Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialiști față de media celorlalte țări europene, de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Mai mult, studii derulate de FIC si CMR realizate în 2011 și 2012 arată că 64% dintre studenții la una din cele mai mari universităţi de medicină din România, respectiv 60% din medici intenționează să părăsească ţara.

Motivele pentru care tinerii medici aleg să plece și să profeseze medicina în altă țară sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultățile financiare și lipsa oportunităţilor de educație și perfecționare pe care le au în România, așa cum se arată într-un studiu realizat în 2012 de catre ISRA Center.

Luând în considerare nevoile exprimate de cadrele medicale, campania ”De profesie: medic în România” își propune creșterea numărului de medici în țară la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015. Acest obiectiv poate fi atins doar prin implicarea tuturor actorilor importanți din sistem, de aceea  FIC, prin Grupul de Lucru pentru Sănătate, propune crearea unei coaliții între mediul de afaceri și autorități pentru a genera un set de acțiuni care să contribuie la reducerea migrației medicilor și care să susțină reformarea sistemului de management al resurselor umane din sistemul de sănătate. Din coaliţie fac parte până în prezent, alături de membrii FIC, Guvernul României, Ambasada Marii Britanii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Societatea Studenţil în Medicină din Bucureşti, Colegiul Medicilor din România, TVR şi HotNews.

”FIC îşi doreşte ca România să prospere și să înregistreze creștere economică și credem că pentru a crea bunăstare avem nevoie în primul rând de sănătate. Într-adevăr, oamenii sănătoși sunt mai activi, mai productivi și contribuie într-o mai mare măsură la dezvoltarea economiei.  În același timp, suntem îngrijorați din cauza valorilor indicatorilor de sănătate din România și considerăm că una dintre problemele cheie ale sistemului o reprezintă lipsa personalului medical, care afectează calitatea serviciilor de sănătate pentru întreaga populație. De aceea am inițiat acest parteneriat între autorități, sectorul privat și societatea civilă deoarece credem că această problemă ne privește pe toți și trebuie să fie abordată de noi toți. Dorim ca toţi cei care consideră că această situație este critică pentru România să ni se alăture astfel încât să putem face diferența”, declară Pascal Prigent, președintele Grupului de Lucru pe Sănătate din cadrul Consiliului Investitorilor Străini.

Cele mai afectate județe sunt Călărași și Giurgiu

Cele mai afectate județe de lipsa medicilor specialiști sunt, potrivit Colegiului Medicilor din România, Călărași și Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomița (cu 1,1 medici la 1.000 locuitori) și Tulcea (cu 1,2 medici la 1.000 de locuitori).

Sub umbrela campaniei ”De profesie: medic în România” vor fi derulate proiecte care să răspundă nevoilor medicilor din România și care să contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical și, totodată, de atragere a medicilor în România. Primul proiect lansat în cadrul campaniei aparține GlaxoSmithKline (GSK) România și are ca obiectiv creșterea reputației medicilor. Pornind de la nevoia medicilor de a fi recunoscuți și respectați ca profesioniști, primul proiect va prezenta în perioada următoare povești ale tinerilor medici care au acceptat provocările sistemului și au ales să profeseze în România. Al doilea proiect aparține Ambasadei Marii Britanii la București și presupune desfășurarea de cursuri de etică în rândul cadrelor medicale.

Campania ”De profesie: medic în România” beneficiază de susținerea Ministerului Sănătății, parteneri fiind Ministerul Educaţiei Naționale, Ministerul Muncii Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ambasada Marii Britanii la București, Colegiul Medicilor din România, Coaliția Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice și a Societatea Studenților la Medicină în București.

Informaţii suplimentare

  • Potrivit Colegiului Medicilor din România, pentru școlarizarea celor aproximativ 14.000 de medici emigranți, statul român a cheltuit mai mult de 3,5 miliarde de lei. CMR suține că, din cauza migrației, în România există spitale care nu au nici măcar un medic specialist, fenomen unic în Europa
  • Conform studiului ”Condiția medicului în România” realizat de CMR în 2011, 58,46% dintre medicii din România sunt profund nemulțumiți de nivelul salarizării, iar 25,52% s-au declarat nemulțumiți. În același timp, studiul arată că foarte mulțumiți de salariu sunt 0.30% dintre medicii români. 
  • Românii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește speranţa de viaţă, cu o medie de supravieţuire de 73 de ani şi cinci luni, potrivit Eurostat 2012.

Medalii și mulţumiri pentru cei care au rămas „de profesie medic în România”

În cadrul primei acțiuni desfășurate sub umbrela campaniei, peste 150 de medici specialiști au primit medalii în semn de recunoștință pentru că au rămas „de profesie medic în România”.

Doctorii de la Spitalul Universitarde Urgență București, Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Dr. Victor Babeș, precum și de la Spitalul Județean Târgu Mureș, Centrul Regional de Oncologie și Hematologie din Iași și Spitalul de Copii Sfânta Maria au fost surprinși de pacienții voluntari care le-au oferit medalii și le-au mulțumit pentru eforturile pe care le depun zilnic în beneficiul oamenilor. 

”Este o mare surpriză, nu mi s-a mai întâmplat așa ceva și contează foarte mult pentru mine”, le-a răspuns dr. Dan Corneliu Jinga, medic primar Oncologie Medicală la Spitalul Universitar.

În același timp dr. Polixenia Georgeta Iorga, medic primar Oncologie Medicală, a primit medalia din partea pacienților cu mare emoție și cu promisiunea că le va fi alături și îi va ajuta mereu. ”Este greu să fii medic oriunde în lume, nu numai în România; este greu din punct de vedere uman, mai ales în specialitatea mea”, a declarat ea.

Dr. Gabriel Dimofte, Institutul de Oncologie din Iași, a precizat că medicii nu pleacă din țară neaparat din motive financiare, ci pentru că ”ne deranjează foarte tare blamul care se aduce profesiei”.

Pornind de la nevoia doctorilor de a fi respectați ca profesioniști, primul proiect din cadrul campaniei ”De profesie: medic în România” are ca obiectiv creșterea reputației medicilor.

Reclame