NOUTĂŢI ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI (7):SE SPUNE DESPRE TAMOXIFEN

Se spune despre TAMOXIFEN (un steroid care opreşte producţia de estrogen în organism)că ar proteja împotriva cancerului..adică spun cercetătorii britanici.Ştiu de mai demult că e posibil să fie şi aşa, pentru că oncologul meu de la Bucureşti, dr.Dan Jinga mi l-a recomandat şi mie, să-l iau timp de 5 ani.Oncologul de la Focşani nici nu a vrut să audă, pentru că tumoarea mea a fost estrogen negativă, deci fără cauză hormonală.E drept că la sânul celălat am avut o tumoare benignă estrogen pozitivă, dar ca să mai cred eu acum că mă va proteja Tamoxifenul…e cam greu!Asta a fost decizia mea, mai ales că în perioada aceea, acum aproape doi ani nu se prea punea problema public despre Tamoxifen că ar face minuni.Efectele secundare sunt destul de importante şi mama mea, de exmplu nu l-a luat decât 5 luni că la primul control ginecologic uterul ei se îngroşase deja, deci tratamentul hormonal a trebuit schimbat.
Articolul de mai jos e din Adevărul şi poate că e şi asta o soluţie valabilă pentru femeile care au tumori estrogenice şi antecedente în familie, aşa că eu v-o spun:

Două medicamente protejează de cancer la sân timp de 20 de ani
Adevarul.ro, 16 ianuarie 2013, 13:04
În acelaşi mod în care statinele previn hipertensiunea şi infarctul, tamoxifenul, un tratament pentru cancerul mamar, ar putea fi administrat persoanelor sănătoase pentru a le proteja de această boală.
Mii de femei sănătoase cu istoric familial de cancer de sân şi, deci, cu un risc crescut sau moderat de a face boala la un moment dat, ar putea beneficia de un tratament preventiv, susţin experţii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică din Marea Britanie (NICE – National Institute for Health and Clinical Excellence), consilierul sistemului public de sănătate britanic.
Se administrează timp de cinci ani la menopauză
Potrivit noilor recomandări ale NICE, femeile cu un risc crescut sau moderat de a dezvolta cancer mamar estimat de medici ar putea lua medicamentul tamoxifen sau raloxifen timp de cinci ani pentru a se proteja de boală pe termen lung, adică aproximativ 20 de ani. Este important însă momentul începerii tratamentului.
Experţii NICE spun că medicamentul ar trebui luat fie înainte, fie imediat după instalarea menopauzei.
Specialiştii britanici au observat acest efect preventiv al tratamentului analizând mai multe studii clinice internaţionale. Medicamentul tamoxifen este folosit la nivel mondial de mai bine de 30 de ani pentru tratarea cancerului de sân şi, potrivit statisticilor, a salvat viaţa a sute de mii de femei, la un preţ foarte mic. Iar raloxifenul este utilizat pentru osteoporoză.
O femeie din opt are risc de cancer mamar
Cancerul mamar este cea mai frecventă formă a bolii oncologice în rândul femeilor. Statisticile arată că o femeie din opt are risc crescut de cancer de sân.
„Dacă ai patru cazuri de cancer de sân în familie, toate peste 50 de ani, există o probabilitate de 80% de a dezvolta această maladie. Dacă ai o singură rudă, de gradul I, care a făcut atât cancer mamar, cât şi ovarian, probabilitatea este de 75-80%. Dacă ai două rude, dintre care una cu cancer la ovar şi cealaltă la sân, riscul să faci şi tu ajunge la 70%. Probabilitatea este tot de 70% dacă ai o singură rudă cu cancer, dar care a debutat înaintea vârstei de 50 de ani“, explică medicul medicul primar oncolog Florin Băcanu, de la Spitalul Clinic „Sf. Maria“, din Bucureşti.
Care sunt efectele secundare
Atât tamoxifenul, cât şi raloxifenul sunt recomandate în SUA pentru prevenirea cancerului de sân, dar nu sunt administrate la scară largă din cauza temerilor privind efectele secundare.
Principalul efect secundar al tamoxifenului este reprezentat de bufeuri, de uscăciunea vaginală, de anumite secreţii sau iritaţii vaginale, scăderea libidoului. Mult mai rar pot apărea: dezvoltarea exagerată a endometrului sau chiar cancer de endometru, risc crescut de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor (tromboză venoasă) sau la nivelul plămânilor (embolism), risc crescut de accident vascular cerebral, chisturi ovariene şi risc crescut de cataractă.Totuşi, în ciuda acestor efecte secundare, medicamentele au un efect preventiv foarte important, susţin specialiştii NICE.

Reclame