PENTRU TOŢI CEI CARE NU MAI SUNT

Petre Barbu-Ultimul Crăciun (adevarul.ro, 20.12.2012)

„Ne-am aşezat la masa din sufragerie, aşa cum a vrut EA. Televizorul era închis, bradul lumina. Eu am umplut păhăruţele cu vişinată. EA s-a dus în bucătărie. Am vrut s-o urmez, dar mi-a spus să stau la locul meu.

EA a adus aperitivele şi castraveţii muraţi. A tăiat şi pâinea. S-a aşezat la masă. Am ciocnit: noroc, la mulţi ani, sănătate…! Am băut. EA n-a băut. Tanti Nuţi a băut un strop. Am început să mâncăm şi să vorbim: despre vreme, despre reţetele de cârnaţi, răcituri, murături, fiecare a spus câte ceva. Dar nimeni nu a fost atent, nimeni n-a fost ascultat.

Eram şase la masă. Cu EA, şapte. Atât rămăsesem, şapte. Am încercat să calculez media de vârstă şi mi-a ieşit vreo 52 de ani, poate socotisem aiurea, şi doar n-o pusesem la socoteală pe tanti Nuţi care a sărit de 90! În formula asta niciodată nu ne mai adunasem de Crăciun. Venisem pentru EA. Ştiam cu toţii de ce venisem. Şi EA ştia. A pus pe masă sarmăluţele şi friptura. Şi toţi ne-am minunat ce harnică fusese. Tanti Nuţi m-a ajutat, a recunoscut EA. Şi Tanti Nuţi a dat din cap. Eu am turnat vinul în pahare. Am ciocnit: noroc, la mulţi ani, sănătate…! Ne-am întâlnit privirile. EA a zâmbit, poate că văzuse disperarea din privirea mea, e ultimul… Aş vrea să prinzi şi următorul Crăciun, aş veni şi pe jos la tine, pe calea ferată, pe viscol, în picioarele goale, dacă aş şti că îl vei prinde şi la anul! Hai, să lăsăm sacrificiile, mi-a zâmbit din nou, azi s-a născut cel care s-a jertfit pentru noi, m-a îndemnat să uit de boala ei, să fiu în largul meu, să privesc înainte! Dar înainte nu va mai fi nimic, asta nu-mi ieşea din minte, nimic!

Am băut vin alb, de surcele, vin prost, l-am băut cu apă minerală. Apoi m-au întrebat cum mai e viaţa prin Bucureşti, aglomeraţie, bulibăşeală!, cum sunt preţurile, mari!, şi cum e vremea, la fel ca aici! Am băut vinul cu noduri.EA a adus prăjiturile. Apoi a scos aparatul de fotografiat şi am făcut poze lângă brad: cu toţii, eu cu EA, eu cu tanti Nuţi şi alte poze. La cafea, am dat-o pe politică. EA s-a retras în dormitor, să se întindă pe pat.

Ne-am aprins: socialismul a fost bun, toţi ăştia de acum sunt nişte hoţi, americanii sunt de vină, ce bine era înainte! Tanti Nuţi nu s-a aprins, a trecut prin trei regimuri, i-a ajuns! EA a strigat să încetăm cu gâlceava. Am tăcut. Ne-am amintit de ce ne strânsesem. Am mai băut nişte vin şi, încet-încet, ne-am văzut de ale noastre. Tanti Nuţi a început să spele vasele, eu mi-am amintit că trebuie să plec la gară, aveam tren…

Mă uit pe geamul din capătul ultimului vagon la şinele de cale ferată. Beau din vinul de surcele. Dacă aş avea un buton, să fac un click!, şi să decuplez ultimul vagon, să-l văd pierzându-se pe şină, în urmă, cu toate amintirile mele grele. Apoi, să-mi caut un loc într-un vagon, mai în faţă, în vagonul prezentului sau în vagonul luminos al viitorului.

Mă întorc şi-l văd pe Naşul care vine pe culoar să-mi ceară biletul la control. Dacă mi-ar spune că biletul meu nu-i valabil, că m-am urcat în alt tren, din greşeală, de buimac ce sunt, trenul ăsta nu e viaţa mea, să mă dea jos la prima!”

Povestea tristă dar adevărată a unui om deosebit…asemănătoare cu poveştile de viaţă ale altor mulţi oameni, ale căror amintiri se reconstituie azi din mii de clipe dragi…
   în pragul Crăciunului să fie acesta ultimul gând trist pentru toţi cei care nu mai sunt dintre cei pe care i-am iubit…
   Să ne întărim în sufletele noastre şi să ne rugăm pentru sănătate, pentru doza de noroc ce ne trebuie ca să supravieţuim, pentru salvarea celor dragi…Să sperăm într-un nou început şi într-un viitor!Să le fim aproape tuturor celor care suferă şi să ne gândim cât suntem de norocoşi, unii dintre noi…cum ne înlănţuie iubirea împrăştiată de lumina sfântă şi ne ţine la un loc în momentele noastre bune şi în momentele noastre triste…Cuvântul şi Iubirea…
   iar de mâine, noi toţi, să-l aşteptăm pe moş cu bucurie şi să sărbătorim Crăciunul ca şi când azi am fi scăpat de sfârşitul lumii şi ne regăsim împreună…ce gând excentric şi minunat:  încă mai suntem împreună!
Imagine
Reclame