ALĂPTAREA ŞI CANCERUL LA SÂN

durerile_de_san_in_timpul_alaptarii_8342cf3-1o

Foto: Shutterstock

Pentru că am primit o întrebare pe această temă m-am documentat puţin pe net şi am găsit câteva lucruri interesante, pe care vi le împărtăşesc aşa cum le-am găsit, sub rezerva că lucrurile nu mi se par clare, aşa că orice problemă personală pe subiect trebuie discutată cu medicul.
Totul a pornit de la : Cu toate ca momentul alaptarii este un lucru intim, relaxant si afectiv, unele mame pot prezenta dureri la nivelul sanilor, dureri care pot avea mai multe cauze: Reflexul de golire al sanului este declansat de catre ocitocina, hormon care stimuleaza contractia unor fibre musculare determinand ejectia laptelui. Acest hormon este secretat cand nou-nascutul este pus la san. Cu timpul, numai gandul la alaptare va fi suficient pentru secretia ocitocica si implicit ejectia laptelui. Femeile resimt acest reflex in mod diferit, mergand de la o jena minima pana la dureri marcate. Cu timpul insa simptomele se remit.

http://www.cancerresearchuk.org
„Alăptarea poate să te protejeze împotriva cancerului la sân.Nu ştim încă exact cum, dar ştim că în mod sigur protejează.O cercetare extinsă în domeniul cancerului efectuată în 2002 în Marea Britanie a comparat situaţia pacientelor cu cancer la sân în raport cu istoricul alăptării acestora.Studiul a fost efectuat pe un grup de 50.000 de femei cu cancer la sân şi 100.000 de femei fără cancer la sân.Cu cât mai mult timp au alăptat în decursul vieţii lor, cu atât mai redus a fost riscul lor de a face cancer la sân, ceea ce a însemnat o descoperire de mare impact.Specialiştii au avut grijă să ia în considerare vârsta, statutul privind menopauza, numărul de naşteri şi vârsta la care a avut loc prima naştere, originea etnică.Alăptarea a redus totuşi riscul cu 4,3% pentru fiecare an de alăptare.De asemenea a rezultat o reducere a riscului cu 7% pentru fiecare copil născut.Poate că 4% nu pare mult, dar cancerul la sân fiind o boală comună în stateşle dezvoltate, alăptarea fiecărui copil pentru încă 6 luni după naştere ar însemna echivalentul a 1000 de cazuri de cancer la sân mai puţin în statistici în fiecare an.”(traducere din lb.engleză)

Department of Global and Community Health, George Mason University, Fairfax, Virginia 22030, USA.Yang L, Jacobsen KH:
„Alăptarea este considerată ca un factor de reducere a riscului de cancer la sân prin două mecanisme, diferenţierile în ţesutul mamar şi reducerea numărului de cicluri ovulatorii în decursul vieţii, dar cu toate acestea studiile efectuate în acest sens nu au adus date consistente care să susţină această teorie.”(traducere din lb.engleză)

Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer
Concluziile unui studiu bazat pe reanalizarea colaborativă a datelor individuale din 47 de cercetări epidemiologice independente, din 30 de ţări, pe un număr de 50.302 femei cu cancer la sân şi 96.973 de femei fără cancer la sân:
„Chiar dacă sarcina este cunoscută ca fiind un factor protector împotriva cancerului la sân, nu este foarte clar dacă alăptarea contribuie în mod efectiv la această protecţie.
Se pare însă că , totuşi, cu cât mai mult alăptează la sân, cu atât sunt mai protejate femeile împotriva cancerului la sân.Scurtarea perioadei de alăptare în decursul vieţii unei femei, care este un lucru tipic în viaţa femeilor din ţările dezvoltate are o contribuţie majoră la ridicata incidenţă a cancerului la sân în aceste ţări.” (traducere din lb.engleză)

http://www.romedic.ro
„Alaptarea si cancerul de san
Daca recent ati fost diagnosticata cu o tumoare maligna la san sau in oricare parte a corpului, trebuie sa luati masuri imediate. Tratamentul impotriva cancerului de san poate afecta capacitatea de a alapta. Insa, daca in trecut ati apelat la tratamente cu radiatii sau chimioterapie, trebuie sa te intrebi daca nu cumva glandele, conductele sau tesuturile mamare sunt afectate sau distruse.
Sarcina inainte de 30 de ani, inclusiv alaptarea, reduc perioadele de menstruatie. S-a observat ca estrogenul (hormon) este prezent in majoritatea cazurilor de cancer la san, (80%) . Datele stiintifice sublineaza faptul ca nivelul de estrogen scade cu fiecare sarcina si fiecare alaptare. De asemenea, aceste cercetari afirma ca proaspetele mamici care alapteaza la san, sunt ferite de cancer.

Cat timp pot sa alaptez?
Nu s-a stabilit un termen limita, ci ramane la latitudinea fiecarei mamici. Studiile demonstreaza ca mamicile care alapteaza intre unu-doi ani, aparitia cancerul de san este redus usor.
Pe de alta parte, cercetarile chineze precizeaza ca aproximativ 63% dintre femeile cu cancer de san s-au vindecat, dupa ce au alaptat sase ani. Acest lucru demonstreaza: cu cat timpul de alaptare este mai mare cu atat este diminuat aparitia cancerului. De exemplu, daca veti avea trei bebelusi si ii alaptati cate sase luni va rezulta un timp de alaptare de un an si jumatate; termen suficient pentru a preveni dezvoltarea cancerului de san.

Cu ajutorul alaptarii previn cancerul de san? Exista cateva teorii care arata ca alaptarea protejeaza impotriva dezvoltarii cancerului de san.
1. Cantitatea de estrogen este redusa (prin nastere si alaptare)
2. Perioada mai mare de alaptare (in aceasta perioada cantitatea de hormoni sunt diferiti, ceea ce poate duce la mai putine cicluri menstruale si la eliminarea de estrogeni)
3. Prin frecventa alaptarii celulele glandelor mamare devin mai rezistente

Alaptarea si tratamentul impotriva cancerului de san
In perioda alaptarii, cancerul mamar este greu de depistat. Exista si cazuri in care, cancerul de san a fost evidentiat. Acest lucru nu inseamna ca imediat trebuie sa intarcati beblusul, ci dimpotriva se pot apela la alte solutii. Foarte imporatnt este sa luati in calcul cum veti hrani bebelusul. Ii administrati in continuare lapte matern la biberon sau o forumula de lapte? Pentru a rezolva aceasta problema, discutati cu medicul.

1. Daca veti face o examinare cu ajutorul biopsiei, laptele dvs si implicit beblusul nu vor fi afectati.
2. Daca o alta solutie este interventia chirurgicala, atunci alaptarea poate fi mai complicata. In timpul operatiei, tesutul si conductele de lapte vor fi „deranjate” sau taiate.
3. Daca tratamentul va include chimioterapia, trebuie sa intrerupeti alaptarea imediat. De asemenea, nu trebuie sa alaptati dupa acest tratament, o perioada mare de timp. Prin acest procedeu agentii folositi sunt transmisi la bebelusi prin laptele matern.
4. Pentru tratamentul cu radiografie, trebuie sa opriti alaptarea.
In functie de radiatiile folosite, laptele matern poate fi contaminat. Este bine sa discutati cu medicul despre aceasta problema.
Atunci cand nu veti alapta folositi pompa si apoi hraniti cu biberonul. Insa nu utilizati mai mult timp acelasi lapte.

Alaptarea dupa cancer
Chiar daca ati urmat un tratament impotriva cancerului de san, poti avea un copil. Studiile arata ca hormonii produsi in timupl sarcinii si alpatarii nu cauzeaza reaparitia cancerului de san. Insa, laptele matern nu transfera celulele cancerigene, iar bebelusul nu este afectat in niciun fel. Mai exact, poti sa alaptezi nou-nascutul si ai suficient lapte.
Aceasta afirmatie nu se aplica in toate cazurile, exista si exceptii. Unele femei pot dezvolta cancerul de san si dupa ce au nascut si au alaptat. In acest sens, este recomandat sa mergeti la control.

Alaptarea si lumpectomia
Lumpectomia este o interventie chirurgicala prin care se elimina tumoarea canceroasa sau nodul canceros, impreuna cu o portiune mica din tesut care inconjoara tumora. Lumpectomia se poate efectua inainte sau dupa nastere.
a) Lumpectomia prenatala
Uneori alaptarea depinde de localia si de marimea inciziei. Alpatarea ar trebui sa aiba nicio problema, daca nu cumva incizia a ajuns foarte aproape de areola. Conductele de lapte pot impiedica curgea laptelui. Multe femei trebuie doar sa incerce sa alspteze dupa interventia chirgicala.
Daca se constata insuccesul, conductele de lapte pot avea alte cauze.
b) Lumpectomia postnatala
Deoarece lactatia este o productie suplimentara data de circulatia sangelului, intrebati medicul daca este nevoie sa intarcati bebelusul de la sanul afectat.
Insa, acest lucru ramane la decizia dvs, dar este de preferat sa discutati mai intai cu medicul.
Pentru efectuarea acestei proceduri este nevoie sa luati cateva medicamnete inainte, in timpul si dupa interventie.
Verificati daca aceste medicamente sunt compatibile cu alaptarea. Exista numeroase medicamente, discutati mai intai alegerea dvs cu medicul.

Alaptarea dupa chimioterapie
In acest caz, produsele si substantele folosite ajung in laptele matern.
Medicamentele sunt administrate in mod normal, intraveninos sau oral sub forma de lichid sau de pastile. Acestea intra in circuitul sangvin, afectand intregul organism. Scopul acestui procedeu este de a interveni in celulele canceroase. Chimioterapia poate fi inclusa impreuna cu limpectomia sau mastectomia.
Daca vreti sa alaptati din nou, adresati-va medicului.
Odata ce ati urmat chimioterapia exista putine sanse sa va afecteze pe termen lung, asupra alaptarii.

Atentie!
Nu luati Nolvadex, deoarece nu veti putea alapta dupa ce ati urmat acest tratament. Substanta activa Tamoxifen inhiba productia de lapte, iar cantitatea de lapte prezent va fi daunatoare pentru bebelus.

Alaptarea dupa radioterapie
Daca decideti sa urmati radioterapia, trebuie sa diminuati treptat si apoi sa eliminati alpatarea la san. Studiile arata ca radiatiile folosite scad elasticitatea mamelonului si devine mai greu pentru bebelus.
Atunci cand descoperiti ca tratamentul nu da rezultate la fel cum ar trebui, reluati medicamentele.

Alaptarea dupa mastecomie Mastecomia este o operatie prin care sanul afectat este eliminat chirurgical.
Problemele sunt insa altele: Cu un singur san pot alapta? Bebelusul primeste suficient lapte?
Raspunsul la cele doua intrebari este unul pozitiv, pana cand nu vor aparea alte complicatii medicale sau pur si simplu, acest lucru devine imposibil.
S-a constat4a ca multe femei produc suficient lapte (sau aproape suficient) chiar si cu un singur san pentru unul sau mai multi copii. In primele saptamani, frecventa alaptarii poate fi combinata cu pomparea dupa fiecare sesiune de alaptare, lucru va duce la sporirea productiei de lapte.

Mastecomia este tratamentul cel mai folosit de femei cu cancer de san, in special cele care se afla in stadiul 0, I, II si III. Prin mastecomie se indeparteaza unul sau toti ganglionii limfatici.
Chirurgii pot efectua mastecomie simpla, modificata sau radicala.
Femeile care se afla in stadiul IV de cancer li se va face o mastecomie radicala.

Cancerul de san poate reveni? Aceasta este una dintre cele mai comune intrebari adresate. Cercetarile efectuate din ultima decada nu au descoperit si nici nu au dovedit reaparitia cancerului mamar. In schimb, acestea au aratat ca alaptarea reduce riscul cancerului la san.

Daca am cancer de san este vreun pericol pentru bebelus?
Nici in acest caz, specialistii nu au dovedit efectele adverse asupra bebelusilor, doar daca mama este supusa unui tratament.

Ce se intampla daca nu pot sa alaptez? Atunci cand constati ca nici un tratament nu va ajuta sa alaptati, puteti sa urmati sfaturile:
– adresati-va unei alte mamici care poate sa alapteze. Pompati laptele si administrati la nou-nascut. Daca aveti nelamuri discutati cu medicul pediatru sau cu specialistii.
– acordati-i nou-nascutului acelasi timp de hranire. Chiar daca il veti hrani cu biberonul, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa petreceti mai putin timp cu el, ci din contra. Asigurati-va un contact vizual permanet si mentineti contactul piele-piele.
– cautati un grup pentru suport. Cele mai multe probleme se pot rezolva discutand cu alte mame care s-au confruntat cu aceleasi probleme.”

EVA.RO | CLUB EVA
„Alaptarea reduce riscul de cancer la san

Hranirea la san pe o perioada de un an, reduce cu 5% riscul de a dezvolta aceasta boala si, desi pare un rezultat mic, cercetatorii sunt de parere o perioada mai lunga de alaptat poate imbunatati aceste rezultate. Perioada de 1 an de alaptat nu trebuie sa fie continua, de exemplu poti alapta doi copii in perioade diferite, dar daca timpul este de 1 an, vei obtine aceleasi rezultate.
Alaptarea ajuta la reducerea nivelului de hormoni cancerigeni din sangele mamei, iar la incheierea perioadei de alaptare, organismul se debaraseaza de celulele afectate care, in viitor, pot deveni cancerigene.
Nu doar mamicile au de castigat de pe urma alaptarii, ci si copiii. Hranirea la san reduce si riscul aparitiei cancerului la copii, diminuand sansele de obezitate, cunoscut fiind faptul ca excesul de greutate favorizeaza aparitia unor diverse tipuri de cancer.

„Pentru ca rezultatele cercetarilor sunt foarte convingatoare, recomandam noilor mamici sa alapteze timp de 6 luni. O scadere a riscului de cancer la san cu 5% iti poate parea o diferenta mica, insa cu cat perioada de alaptare creste, cu atat vei reduce si riscul acestei boli,” declara Dr. Rachel Thompson.

Pe langa aceste beneficii, alaptarea reduce si riscul de cancer ovarian, de atacuri de inima la femei, iar pe copii ii protejeaza de astm, alergii, colici, sau infectii.”

N-aş fi vrut să dau şi peste acest articol, mai ales că nu e unul de pe un site medical, dar mi se pare că trebuie citit şi acesta.http://www.ziare.com
„Femeile care alapteaza mai mult de 6 luni prezinta un risc mai mare de cancer mamar in forma agresiva, arata un studiu recent.

Chiar daca se stie ca alaptatul scade riscul de cancer la san, o perioada prea lunga de hranire a bebeluslui astfel are efecte adverse, spun cerceattorii de la Spitalul Universitar Malmo di Suedia.

Acestia au analizat datele medicale in cazul a 17.035, din care 622 s-au imbolnavit de cancer la san, incercand sa stabileasca daca exista sau nu o legatura intre aparitia bolii si alaptatul bebelusilor. A reiesit ca pericolul este real daca se depasesc 6,2 luni de hranire la san a bebelusului, chiar daca o explicatie inca nu poate fi data in acest sens, conform HealthDay.

Oamenii de stiinta mai spun ca alaptatul stimuleaza productia de prolactina, un hormon despre care s-a descoperit ca poate duce la aparitia tumorilor.

„Insa relatia dintre alaptat, prolactina si cancer mamar este complexa si nu total inteleasa”, spun acestia.”

Reclame