DESPRE LIMFEDEMUL BRAŢULUI ÎN CANCERUL LA SÂN (1)


Cred că am mai pomenit despre acest lucru în alte postări, dar nu am tratat problema mai pe larg.Există o posibilitate ca după mastectomie şi îndepărtarea ganglionilor de la subraţ, ca urmare a secţionării vaselor limfatice şi dereglării circulaţiei limfei, braţul respectiv să se umfle, acumulând limfă.Umflarea poate fi superficială, din cauza unui efort sau poate fi dramatică, ajungând la dimensiuni considerabile şi la alte probleme în plus generate dfe acest lucru.Nu prea se ştie cum de unora li se întâmplă şi altora nu, dar pericolul rămâne ani mulţi după operaţie şi nu prea poate fi prevenit.Se poate ameliora prin câteva tehnici, dar nu se poate vindeca.
M-am interesat pe net şi uite ce am aflat de pe http://www.physiomed.ro, adresă de contact limfedem@physiomed.ro:
„Sistemul limfatic este alcatuit din organe, ca de exmplu amigdalele palatine, timusul sau splina, si o retea formata din noduli (ganglioni) si vase (tuburi), care se întind în tot corpul. Vasele limfatice contin un lichid numit limfa, care se formeaza în tesuturile organismului.
În corpurile noastre exista un flux continuu de lichide. Ele trec din tesuturi în sistemul limfatic. În acest sistem, lichidul este filtrat prin nodulii limfatici si apoi intra în fluxul sanguin. Acest flux continuu echilibreaza cantitatea de lichide din diferitele parti ale organismului.
Sistemul de drenaj limfatic se aseamana cu un râu care curge dinspre izvor (tesuturile), prin afluenti si brate (sistemul limfatic) în mare (sângele) colectând lichidul în exces, proteinele si materiile nefolositoare.
Sistemul limfatic formeaza, celule numite limfocite, care ajuta organismul sa lupte împotriva infectiilor. Limfocitele circula în sânge, dar sunt mai concentrate în limfa, care reprezinta o parte a sistemului de aparare a organismului.
Limfedemul reprezinta o boala cronica ce consta in umflarea anormala a tesuturilor superficiale ale membrelor. Limfedemul este rezultatul unor afectiuni ale vaselor limfatice ce duce la incapacitatea sistemului limfatic de a drena lichidele din tesuturi. Fiind o boala cronica pacientii trebuie sa-si ingrijeasca simptomele pe toata durata vietii.Cele mai frecvente complicatii ale limfedemului sunt cele cutanate. Dintre acestea amintim:
• Pielea se ingroasa, devine aspra, isi schimba culoarea iar pe suprafata ei pot aparea pliuri si fisuri dureroase ce se vindeca greu.
• Zone prin care se scurge limfa si ce se transforma in cruste si care se pot infecta foarte usor.
• Aparitia de zone cu dermatita sau cu eczeme ce evolueaza in pusee si pot recidiva (ex. erizipel) acestea pot fi insotie de frison, febra , stare de rau general si agravarea edemului.
• Dupa traumatisme chiar si minore pot aparea fistulele limfatice ce reprezinta locul favorabil pentru infectii sau inceputul unor ulcerele cronice ale gambei cu evolutie cronica.
• Pot apare si modificari ale tesuturilor profunde: oase, ligamente, articulatii.

Limfedemul apare lent si se manifesta prin ingrosarea membrului incepand de la picior-glezna sau dupa caz de la mana, ingrosare progresiva care la inceput apare in special seara si dispare pana dimineata. In timp tumefierea persista tot timpul zilei cuprinde gamba apoi coapsa respective antebratul si bratul, si se insoteste de senzatia de greutate in picior. Acest lucru nu trebuie sa ne sperie el reprezentand un efect secundar al tratamentului aplicat si nu un esec al terapiei anticanceroase. Vizitele de control la medicul oncolog trebuie sa continue regulat si de asemenea trebuie intrebat si de semnificatia acestor noi simptome precum si daca exista restrictii pentru tratamentul limfedemului. Astazi exista numeroase metode ce ajuta la tinerea sub control a acestei boli. In concluzie limfedemul apare la foarte multe persoane ce au suferit tratamente chirurgicale, radioterapie si chiar daca este o boala cronica exista tratamente ce pot ajuta mentinerea ei mult timp intr-un stadiu incipient care sa nu interfere cu activitatile zilnice obisnuite.
Limfedemul este frecvent dupa operatia de cancer de san aparand la 15-40%din pacienti.Riscul de limfedem creste constant pana la 5 ani dupa tratamentul de cancer de san, insa pacientii pot fi la risc de limfedem pana la 10 ani dupa tratament.
Factori de risc pentru limfedem sun reprezentati de orice procedura ce intrerupe caile limfatice sau schimba dinamica fluidului in membru precum mastectomia, biopsia de ganglioni limfatici sau disectia axilara, compresiunile, traumatismele bratului etc.
Prevenirea limfedemului se face prin protectia pielii de ex. purtati manusi cand lucrati la gradina, evitarea traumatismelor mainii, un program de kinetoterapie-exercitiile se incep gradat-miscati bratul pentru ca sedentarismul accentueaza limfedemul si purtati un manson compresiv in timpul zborului cu avionul.
Detectarea precoce (inainte ca excesul de fluide sa fie o problema) este importantă in prevenirea limfedemului.Limfedemul poate fi detectat inainte ca pacientii sa-si dea seama de schimbare , atunci cand inca este reversibil.Limfedemul este recunoscut prin umflarea membrului ori prin masuratori ale circumferintei membrului, masurarea volumului membrului prin metoda dislocarii apei sau prin bioimpedanta ( metoda ce mai de incredere si care poate detecta dezvoltarea limfedemului cu pana la 6-10 luni inainte de aparitia clinica).
(autor Dr. Pat W. Whitworth, tradus din Medscape.com)

Tratament:AUTOMASAJ
Studiile au aratat ca limfaticele se deschid printr-o miscare de intindere si un pic in lateral. Dupa aceste doua miscari trebuie eliberata pielea ( fara a desprinde insa mana de pe piele) pentru ca limfaticele sa se inchida si limfa sa fie abdorbita prin canale. De asemenea nu impingeti pielea inapoi lasati sa revina singura. Aceasta miscare de baza seamana cu niste cercuri. Miscare trebuie facuta intotdeauna pentru dirijarea limfei care ganglionii linfatici corespunzatori. Presiunea trebuie sa fie suficient de mare pentru a mobiliza pielea dar atat de mica incat sa nu se simta nimic sub piele (muschi). Presiunea prea mare colabeaza limfaticele initiale. Trebuie pastrat un anumit ritm si viteza pentru a produce relaxare si pentru a stimula sistemul nervos parasimpatic, fiecre miscare trebuie facuta de 10-15 ori fiecare avand o durata de 2 secunde. Cand se doreste drenarea unei zone, intotdeauna se incepe in apropierea ganglionilor limfatici si apoi ne indepartam progresiv dar impingand limfa mereu in directia ganglionilor. Astfel de elibereaza calea limfatica aparand un efect de suctiune. Acest masaj nu trebuie sa produca durere si daca pielea se inroseste inseamna ca ati aplicat prea multa presiune. Masajul se face direct pe piele si nu prin haine.

Obiectele de imbracaminte elastice
precum manusile elastice sunt necesare in tratament deoarece previn cresterea limfedemului, incearca sa mentina dimensiunile membrului afectat in lipsa altor tratamente si pastreaza rezultatele obtinute prin alte tipuri de terapii. Acestea pot fi folosite in scop preventiv pentru a preveni aparitia limfedemului in urma mastectoniei , a altor operatii sau dupa leziuni traumatice si mai ales in timpul zborului cu avionul sau atunci cand munca fizica produce umflarea zonei. Se pot folosi si ca tratament in lipsa altor terapii pentru a limita cresterea in volum a membrului afectat. De asemenea trebuie folositi dupa aplicarea altor tipuri de terapie pentru a mentine rezultatele deja obtinute. Alegerea acestor obiecte de imbracaminte poate fi dificila deoarece aceasta trebuie sa se potriveasca dimensiunilor pacientului si trebuie sa fie comfortabila. Multor pacienti nu li se potrivesc dimensiunile standard ci ar trebui imbracaminte facuta la comanda. Imbracarea si dezbracarea acestora trebuie facuta cu grija pentru a nu se deteriora materialul. De asemenea trebuie acordata o atentie sporita ingrijirii pielii din aceste zone. Materialele trebuie alese cu grija deoarece multi pacienti pot si alergici la inbracamintea din material plastic si atunci trebuie cautate alte materiale care “respira” sau pe baza de bumbac. Obiectele de imbracaminte trebuie sa nu impiedice miscarile normale si trebuie sa ramana fixate pe piele.

Pompele mecanice de drenaj
sunt in general mansoane din plastic ce inconjoara membrul si se umfla si se dezumfla ajutand miscarea fluidelor spre radacina membrului. Exista doua tipuri de pompe 1 cu mai multe camere ce se umfla secvential de la degeta pana la radacina membrului si 2 cu o singura camera ce comprima membrul in intregime odata.

Aceste pompe sunt mai eficiente la cei limfedem grad 1 si la cei ce nu au avut radioterapie ca parte a tratamentului pentru cancer. Pompele cu mai multe camere sunt mai eficiente in reducerea volumului decat cele cu o singura camera. Reducerile in volumul membrului pot varia de la un pacient la altul de aceea tratamentul trebuie individualizat. Acest tip de tratament are rezultate mult mai bune atunci cand sunt combinate cu alte terapii (cum ar fi masaj, ciorapi elastici).

Complicatiile care pot sa apara in urma acestei terapii sunt: accentuarea limfedemului la radacina membrului cu fibroza secundara, pe abdomen /trunchi , pe membrul opus sau genital –de aceea inainte de inceperea sedintei de terapie trebuie facut un masaj special la radacina membrului si zona de trunchi/abdomen adiacenta pentru golirea ganglionilor locali; lezarea vaselor limfatice superficiale –presiunea aplicata prin pompa nu trebuie sa fie mare ci in jur de 60 mmHg; fisuri la nivelul pielii care se pot infecta.Avand in vedere existenta acestor complicatii pacientii trebuie monitorizati regulat de catre un cadru medical.

TEHNICA HIVAMAT

Hivamat este utilizat pentru reducerea rapida a edemului local, pentru dizolvarea induratiilor tesutului conjunctiv, pentru îmbunatatirea mobilitatii, pentru îmbunatatirea fluxuluide sange si pentru ameliorarea durerii.
Tratamentul reprezinta o forma speciala de drenaj limfatic manual care, printr-un camp electrostatic oscilant creat între mâinile terapeutului si corpul pacientului, da nasterela un efect de vibratie si de pompare eficient si in profunzimea tesuturilor. 15-20 minute de terapie pe zi sunt suficiente. O alta particularitate a tehnicii Hivamat este ca drenajul limfatic poate fi facut din prima zi postoperator, cu scopul de a restabili circulatia limfatica dupa ce aceasta a fost deteriorata intraoperator sau radiologic. Noi consideram ca rata de aparitie a limfedemului dupa un tratament profilactic cu Hivamat va fi mentinuta scazuta chiar si dupa 2-3 ani.
Pana în prezent, drenajul limfatic cu Hivamat a aratat îmbunatatiri semnificative încomparatie cu metodele conventionale de drenaj limfatic manual, pentru urmatoarele criterii clinice: consistenta, durerea si tulburarile de sensibilitate ale sanului operat; modificarile pielii ; mobilizarea bratului ; paresteziile în bratul si / sau in axila din partea operata si limfedemul.

Tratament :Terapia Bodyflow®

Terapia Bodyflow® este tehnologia de varf pe plan mondial pentru ingrijirea si tratamentul limfedemului ( retentia de lichide in membre).Terapia Bodyflow ajuta cugerea fluidelor organismului ca sangele si limfa prin stimularea musculaturii netede din vene, artere si vase limfatice utilizand o electrostimulare la o frecventa specifica si brevetata.Este indicata folosirea terapiei mai ales in stadiul de elephantiazis deoarece drenajul este unul bland si treptat,contactul cu pielea sensibila a pacientului este pe o zona restransa ceea ce face ca tratamentul sa fie usor de suportat de catre bolnav.De asemenea acest tratament favorizeaza si vindecarea mai rapida a ulceratiilor, daca acestea sunt prezente . In acest stadiu avansat al limfedemului volumul membrului afectat se reduce intr-un timp mai indelungat deoarece a aparut si un anumit grad de fibroza, insa pacientul resimte o senzatie de usurare in miscari dupa primele saptamani de tratament zilnic.Aparatul Bodyflow functioneaza pe baza unui curent electric cu o frecventa unica facut sa stimuleze contractia vaselor limfatice si venoase accelerand astfel drenajul fiziologic veno-limfatic din acel membru. Drenajul este bland si progresiv , nu este dureros si o sedinta dureaza 20 minute. Tratamentul consta in atasarea pe piele a unui numar de electrozi prin care se va transmite stimulul electric , pacientul simtind o senzatie de furnicatura si aparand si usoare contractii musculare local. Pe zi se fac aprox. 4 sedinte , dar aparatul vine insotit de un ghid de tratament care va indica numarul de tratmente si locul de pozitionare al electrozilor pe piele in diferite patologii.

DEEP OSCILATION® EVIDENT CLINIC sau PERSONAL

DEEP OSCILLATION® Evident CLINICS a fost conceput pentru utilizare profesionala în clinici si spitale.Puteti alege intre selectarea rapida si directa a parametrilor sau alegerea acestora cu ajutorul programelor memorate. Puteti alege de asemenea si o propunere de tratament dintr-o lista cuprinzatoare de terapii sugerate.
DEEP OSCILLATION® se foloseste impreuna cu aplicatorii manuali de tip special. Diferitele marimi ale acestora permit tratamente localizate, precum si tratamente pe zone mai extinse. Parametrii individuali pentru tratamentul limfedemului preprogramati cu DEEP OSCILLATION® Evident pot fi apelati cu DEEP OSCILLATION® Personal. Aceasta permite realizarea tratamentului individualizat si mobil in salonul de tratament prin folosirea DEEP OSCILLATION® Personal. Pacientul cu limfedem poate sa continue astfel terapia conform specificatiilor si acasa, prin auto-tratament. In acest mod se garanteaza o continuitate a tratamentului limfedemului pana la urmatoarea consultatie in clinica.Autorii concluzioneaza ca masajul limfatic manual asistat de DEEP OSCILLATION® arerezultate semnificativ mai bune decat masajul limfatic singur. Avand in vedere ca terapia poate fi aplicata din prima zi dupa interventia chirurgicala, pare a fi posibila o profilaxiepentru neofacilitarea si neoformarea cailor limfatice. Aceasta poate avea efecte in prevenirea limfedemului secundar.

Tratamentul chirurgical al limfedemului este rezervat cazurilor ce sunt rezistente la terapiile conservoatoare. Nu trebuie uitat ca tratamentul chirurgical este un tratament paliativ si nu curativ, adica scopul sau este de a reduce volumul membrului afectat pentru a usura suferinta bolnavului si pentru a face posibile tratamentele conservatoare de intretinere. Sunt folosite diferite proceduri in functie de particularitatile bolii fiecarui pacient si experienta chirurgului ce va efectua interventia. Multitudinea de proceduri folosite in acest moment reflecta lipsa superioritatii unei poroceduri fata de alta. Reducerea limfedemului se poate face prin doua tipuri de abordare: prin drenarea fluidului interstitial (de exemplu implantarea unui tub de silicon cu o valva unidirectionala sau in anumite cazuri in care sistemul venos este functional se utilizeaza anastomoza limfo-venoasa), sau prin excizarea tesutului subcutanat in exces.
In cazuri rare ce nu raspund la nici un tratament se poate recurge si la amputatie.

Tratamentul limfedemului trebuie sa fie sustinut pe perioade lungi. Uneori acesta se reduce abia dupa 1-2 ani.

ALTE INFORMAŢII MAI PUTEŢI AFLA PE SITE-UL : tratamentlimfedem.ro

Reclame