DUPĂ MASTECTOMIE, PÂNĂ LA EXERCIŢIILE DE RECUPERARE(1)

Fiecare reacţionează diferit la operaţiile chirurgicale, dar e aproape sigur că din chiar acea zi sau cel târziu în cea următoare  vei putea să stai şezând sau chiar să mergi prin salon de la patul tău până la un scaun.Doctorul te va încuraja sa mănânci uşor. dar şi  alimente solide.Ţi se va spune şi să te plimbi, să faci mişcare în fiecare zi, pe holul spitalului, pentru a-ţi reveni toate funcţiile la normal.
La început va trebui să nu-ţi mişti braţul prea mult. Nici nu ai să poţi, pentru că te va durea destul de tare.Nici nu e cazul, pentru că rişti să-ţi deranjezi tubul de drenă.Dar după câteva zile vei putea să faci nişte exerciţii fizice pentru a repune braţul în funcţiune.În fiecare dimineaţă asistenta va goli burduful de la capătul tubului de drenă, după vizita medicului, care poate vedea cât de multă limfă a curs.Vei sta în spital cca. O săptămână sau 10 zile, până când nu va mai curge aşa multă limfă şi aceasta va deveni galben clară ( la început e roşiatică ).Am văzut şi cazuri în care medicul te lasă să pleci cu tubul de drenă acasă şi astfel perioada de spitalizare e mai scurtă.Desigur vei reveni la control zilnic.
Câteva zile te vei spăla numai cu buretele în zona axilară până când incizia începe să se vindece sau nu te vei spăla deloc, oricât de neplăcut ar fi, decât cu permisiunea cadrelor medicale. E bine să întrebi despre tot ce nu ştii şi să nu faci de capul tău tot felul de lucruri care te pot afecta.Înainte de a te externa, ai grijă să întrebi asistenta sau medicul despre instrucţiunile pe care e nevoie să le cunoşti în ceea ce priveşte modul de îngrjire a inciziei.
Când o să ai permisiunea de a face duş sau baie, acesta trebuie facută uşor, cu mişcări lente în zona din jurul inciziei.
De regulă, înainte de a fi externată, ţi se va îndepărta tubul de drenaj, iar  copciile vor fi scoase în spital, după 1-3 săptămâni.
Odată ajunsă acasă, va trebui să-ţi continui exerciţiile fizice, învăţate în spital, pentru a putea mişca normal braţul. Totuşi, trebuie să ai grijă să nu exagerezi cu exerciţiile, să te odihneşti ori de câte ori te simţi obosită.Pentru a-ţi păstra pielea catifelată, te poţi masa cu creme pe bază de unt de cacao sau vitamina E. La IOB Fundeni ţi se va recomanda să-ţi masezi foarte delicat , în fiecare seară, braţul, cu mişcări circulare, pornind de la mână către umăr, folosind Lioton Gel, pentru a stimula circulaţia limfei.
După externare, vei veni la început zilnic pentru schimbarea pansamentului, apoi la 2-3 zile, aşa cum va decide medicul care controlează operaţia.Incizia va începe sa se vindece, dar trebuie urmărită o eventuală infecţie,durere sau supurare. Dacă prezinţi unele din aceste semne sau febră trebuie să anunţi imediat medicul. Deşi fiecare femeie se reface în alt mod, aproximativ după 1-2 saptămâni de la operaţie se poate trece la următoarea etapă a tratamentului.
Exerciţiile post-operatorii vor ajuta la recuperarea ta. Sunt de maximă importanţă la femeile cu disecţie axilară. Cel mai probabil, vei putea să-ţi începi exerciţiile la câteva zile post-operator.Medicul, kinetoterapeutul sau fizioterapeutul îţi vor explica ce exerciţii trebuie să faci.Întreabă medicul dacă poţi începe cu următoarele exerciţii simple ( dar o să vi le spună ei !):

1)

 • • Întinde-te pe pat şi ţine braţul paralel cu corpul. Întinde braţul astfel încât să atingi tăblia patului pe care stai.
  • • Cu braţul ridicat, strângeţi şi apoi desfaceţi pumnul.
  • • Respiraţi adânc.
  • • Rotiţi bărbia la dreapta şi la stânga; aplecaţi capul într-o parte şi în alta.

  2)

  • Aşezată cu faţa la perete, în picioare, ridicaţi mâna la nivelul pieptului şi puneţi-o pe perete, apoi mişcând degetele încercaţi să ridicaţi mâna mai sus pe perete, întinzând cotul cât de mult puteţi fără să vă doară.Apropiaţi-vă mai mult de perete şi repetaţi mişcarea.

  3)

  • • Ridică-ţi umerii. Roteşte-i în faţă, în jos şi în spate, astfel vei antrena muşchii

  pieptului, umărului şi spatelui.

  • • Culcată în pat, cu mâinile împreunate sub cap, împingeţi coatele în saltea.
  • • Cu cotul îndoit şi braţul la 90o faţă de corp, roteşte umărul înainte până când antebraţul ajunge vertical.    Cheia exerciţiilor este să NU forţezi prea tare muşchii, până la durere!Exerciţiile se fac după scoaterea drenei, repetându-le de cca. 50 de ori pe zi, până când mişcarea devine normală şi cotul se întinde perfect.

   La început, obişnuiţi-vă să ţineţi braţul ridicat, în dreptul pieptului, fără să atârne pe lângă corp, iar noaptea dormiţi cu  mâna ridicată deasupra capului sau pe o pernă.

   Braţul trebuie folosit normal, dar fără a face activităţi grele, solicitante ( nu se cară greutăţi, nu se freacă apăsând , nu se fac munci în gospodărie solicitante, iniţial nici măcar nu se pune aspiratorul, deoarece se solicită prea mult încheietura umărului).

   Toate activităţile normale se reiau treptat, în timp.Puteţi face mâncare, puteţi spăla vase, având mare grijă să nu vă ardeţi , tăia sau răni la mâna de pe partea operaţiei.Va trebui să aveţi mereu această grijă.În timp nu veţi mai avea probleme cu mobilitatea braţului.

   CITEŞTE ŞI:DESPRE INTERVENŢIA CHIRURGICALĂ ÎN CANCERUL LA SÂN (iunie 2012)

   CUM SE CUMPĂRĂ O ŢÂŢĂ (august 2011)

   DESPRE RECONSTRUCŢIA SÂNULUI (septembrie 2011)

Reclame