DESPRE INTERVENŢIA CHIRURGICALA ÎN CANCERUL LA SÂN


Dacă ai cancer la sân, fie înainte, fie după câteva ture de chimioterapie, doctorul tău va decide necesitatea intervenţiei chirurgicale, fie pentru scoaterea porţiunii din sân afectate de tumoare, fie pentru scoaterea sânului integral, adică MASTECTOMIE.
De regulă, mastectomia presupune şi extirparea ganglionilor din axilă (subraţ), pentru a se verifica dacă celulele maligne s-au împrăştiat sau nu către aceştia.Această procedură poate implica toţi ganglionii sau numai o parte, aceasta fiind decizia chirurgului, în funcţie de mărimea şi felul tumorii.
Procedurile spitaliceşti sunt variate, dar e bine să ştii la ce să te aştepţi când te internezi pentru o operaţie de acest gen.
În spital, va dura câteva zile până la operaţie, pentru ca numărul pacientelor este destul de mare, aşa că mai multe zile va trebui să fii pregătită psihic şi fizic pentru o eventuală chemare, chiar dacă nu ai fost programată dinainte ca să ştii sigur.Ţi se fac anumite teste ca cele de sânge, timpi de coagulare sau altele în plus, ca testele de urină şi o radiografie pulmonară chiar de la internare.Cu o zi înainte de operaţie, vei fi chemată de medicul anestezist pentru o discuţie legată de diversele alte probleme de sănătate pe care le-ai avut.E semnul că operaţia e aproape.În plus, una dintre rudele tale cele mai apropiate va trebui să semneze un accept pentru intervenţia chirurgicală şi va trebui să-ţi dai acordul pentru eventuala mastectomie, dacă acest lucru nu e limpede din start.Aşa că trebuie să iei în considerare ideea pierderii unui sân şi să încerci să te obişnuieşti cu ea.Pune în balanţă viaţa ta pe de o parte şi drama mutilării şi, aproape sigur, vei realiza că nimic nu contează cu adevărat decât să trăieşti, să-ţi vezi în continuare copiii şi familia.
Înainte de operaţie, zona axilară trebuie epilata, ceea ce poţi face şi singură, dar, oricum, o asistentă sau infirmieră va verifica dacă totul e în regulă şi va efectua operaţiunea corect.Ţi se pot administra şi anumite medicamente pentru a te relaxa.
Când momentul pentru operaţie a sosit, vei fi dus întâi într-o sală pregătitoare, unde ţi se va pune branula , se va face o preanestezie, iar apoi vei merge la sala de operaţii,
iar anestezistul te va adormi. Senzori de EKG vor fi ataşaţi la nivelul braţelor şi picioarelor şi vor monitoriza activitatea inimii tale în timpul operaţiei. Zona de intervenţie chirurgicală urmează a fi curăţată şi dezinfectată, şi va fi înconjurată de cearceafuri sterile.
Nu trebuie să-ţi fie frică, pentru că anestezia este profundă, ţi se bagă nişte substanţe în venă şi numeri de la 10 înapoi, dar de rugulă nu ajungi la 8 că ţi se rupe filmul şi nu mai ştii nimic din ce urmează.Asta e foarte bine!!!
Când te vei trezi din operaţie, vei fi în sala de reanimare, posibil întrebându-te dacă ai fost sau nu operată.
Zona axilară şi pieptul vor fi bandajate şi e ca şi sigur că vei avea introdus şi un tub prin care pot fi drenate posibile fluide ce s-ar putea acumula.
Se poate să te doară în gât şi să-l simţi uscat, datorită tubului care a fost introdus pentru a transporta aer la nivelul plămânilor. De asemenea, te vei simţi ameţită şi vei avea momente de trezire alternate cu momente de somn, până vei reuşi să te dezmeticeşti, cam la o oră după operaţie.
Vei petrece probabil o noapte în sala de reanimare, unde vei fi supravegheată îndeaproape de personalul medical.
Pentru a-ţi uşura respiraţia poţi folosi oxigenul care îţi este pus la dispoziţie. Pot fi plasaţi electrozi pe pieptul tău pentru a-ţi monitoriza inima. De asemenea, o să ai la nivelul braţului un tub intravenos pentru administrarea fluidelor, nutrienţilor şi medicaţiei. Acesta va fi îndepărtat în momentul când vei fi dusă la salonul de unde ai venit.E bine să ai la tine hârtie igienică, dar nu foarte multe alte lucruri, pentru că nu ai nevoie şi va fi greu să ajungi la ele, având într-o mână perfuzia şi pe cealaltă blocată din cauza tuburilor de drenă.
E normal să te simţi puţin mai rău după operaţie. Este de aşteptat să simţi un discomfort în jurul axilei sau chiar o durere puternică la orice mişcare a părţii pe care este operaţia.Nu te îngrijora, că toate vor trece cu timpul.
După ce te vei întoarce în salon, într-un scaun cu rotile şi cu un brancardier, asistenta medicală îţi va verifica temperatura corporală, pulsul, tensiunea arterială şi bandajul. Te va ruga să te întorci, să tuşeşti şi să respiri adânc. Vei fi încurajată să-ţi mişti picioarele pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui.
IMAGINEA:din Ziarul Evenimentul Zilei
Text inspirat din propria experienţă şi din diverse îndrumare publicate pe net.

Reclame