CUM TE POATE AFECTA CANCERUL LA SÂN DIN PUNCT DE VEDERE GINECOLOGIC

Nu este un subiect simplu de abordat, dar pentru că suntem între noi, fetele, şi pentru că am găsit lucruri interesante şi utile pe subiect este cazul să vorbim şi despre asta.

 • „Tot mai multe femei care au cancer la sân supravieţuiesc şi toate medicamentele,tratamentele pentru cancer la sân au efecte secundare de tip ginecologic.” spune  Mindy Goldman, MD, profesor clinician şspecializat în obstretică şi ginecologie, director al Women’s Cancer Care Program la University of California San Francisco, SUA. Ea a dezvoltat un raport împreună cu  ACOG’s Committee on Practice Bulletins, Gynecology.
 • „Cred că femeile ar trebui să se simtă mai confortabil în a pune întrebări ginecologului lor şi, cu atât mai mult , ar trebui să obţină răspunsurile necesare” spune dr.Goldman.

Supravieţuitoarele cancerului la sân pot avea probleme ginecologice pe termen scurt sau pe termen lung.Între acestea:

 • bufeuri
 • uscăciune vaginală
 • osteoporoză
 • menopauză prematură
 • pierderea fertilităţii
 • probleme cu imaginea corpului
 • probleme sexuale, inclusiv dureri în timpul actului sexual

În SUA , cu ajutorul dr.Goldman şi asociaţiilor care o sprijină, s-a editat un  ghid pentru medicii ginecologi, legat de problemele care pot apărea la fostele paciente cu cancer la sân şi opţiuni în modul de tratare a acestor probleme, bazate pe dovezi ştiinţifice.

-Controlul naşterilor, de exemplu, poate fi făcut cu prezervative, diafragme şi sterilete.Nu cu anticoncepţionale care sunt, de regulă, bazate pe hormoni.

-Utilizarea TAMOXIFENULUI trebuie supravegheată ginecologic, pentru că acesta poate creşte riscul de cancer uterin în perioada post-menopauză.Nu este obligatoriu, semnele de afectare a uterului se pot vedea din timp, dacă te duci la ginecolog, desigur, modificările sunt destul de rare şi problemele sunt aproape întotdeauna însoţite de sângerări anormale.De aceea ghidul american sugerează că biopsia de rutină şi ultrasunetele nu sunt necesare dacă femeia aflată la post-menopauză nu are sângerări în timpul tratamentului cu Tamoxifen.

Tamoxifenul este un medicament  antiestrogenic, de tip hormonal , pentru acel tratament cu durata de 5 ani, care se face după ce se termină chimio şi radioterapia, de către pacientele cu cancer la sân estrogen +.

De exemplu, mamei mele i s-a îngroşat mucoasa uterină după numai 7 luni de Tamoxifen şi oncologul, la propunerea ginecologului, a înlocuit medicamentul cu un altul, pentru că există alternative.De aceea şi eu susţin că este obligatoriu să faceţi controale ginecologice la 6 luni, iniţial şi apoi măcar anual, dacă nu au fost probleme deosebite.

-Sarcina după cancerul la sân: nu se cunoaşte că ar avea ca efect creşterea riscului de recidivă.

-Pacientele tinere cu cancer la sân, care doresc să aibă copii, ar trebui să se adreseze unui specialist în fertilitate înainte de a începe tratamentul pentru cancer, existând posibilitatea recoltării de ovule şi îngheţarea acestora, în vederea unei fertilizări ulterioare, astfel încât ovulele să nu fie afectate de tratamentele chimice ce vor urma sau să existe o variantă în cazul în care se întâmplă pierderea fertilităţii din cauza acestora.

-Există tratamente care pot elimina sau slăbi în intensitate bufeurile ce pot apare odată cu medicaţia pentru cancer.De regulă se face un tratament pentru sistarea ciclului menstrual şi se intră la o menopauză forţată, posibil reversibilă se pare.Eu am făcut cancer la sân la 46 de ani şi în urma unui tratament cu Zoladex, recomandat de oncolog, am intrat la menopauză…şi acolo am rămas!Poate că mă apropiam oricum de menopauză şi de aceea…Nu ştiu dacă e bine sau rău, dar medicul meu a considerat-o o măsură de prevedere.Între timp, m-am obişnuit..e drept că, spre deosebire de alte persoane eu am suportat relativ bine tratamentul..am avut şi eu bufeuri, transpiraţii, dureri de cap…dar nu excesive.

-Osteoporoza accentuată sau declanşată în urma chimio şi radioterapiei trebuie tratată.Mama a avut o problemă cu oasele în timpul tratamentelor, în special al chimioterapiei, adică toate măruntele dureri de oase pe care le avusese anterior s-au accentuat şi o vreme chiar ne-am făcut griji că nu mai putea merge din cauza durerilor pe un picior.Eu, care am avut dureri mari de coloană într-o vreme, nu am avut simptome şi nici aşa crize.Acum mama tratează osteoporoza cam de când a terminat cu tratamentul pentru cancer.Am făcut investigaţii serioase ( nu din alea cu pusul unui picior pe un aparat şi afli care e nivelul osteoporozei tale!)imediat după încheierea chimio şi radioterapiei.Mai ales că şi vârsta îşi pune amprenta.Cu ceva tratament, aproape gratuit, poţi rămâne în formă şi activă.

-Lubrificanţi vaginali , atenţie! FĂRĂ hormoni pot fi utilizaţi pentru reducerea uscăciunii vaginale, aceasta fiind asociaţă cu insatisfacţia sexuală.

Mai sunt şi problemele de imagine…corpul suferă clar transformări de la tratamente:

-lipsa sânului care complexează, dar poate fi estompată cu o proteză adecvată

-chimioterapia îngraşă..cam cu 7-8 kg…lejer

-eventuale semne sau culoare diferită a pielii în locurile unde s-a dirijat radioterapia

-parcă ţi se umflă mâinile, braţele, picioarele…şi nu le mai prea poţi face la loc…

 Eu însă, când mă uit în oglindă, văd un OM VIU şi chestia asta anulează orice plângere.

Mulţumesc lui Dumnezeu că sunt în viaţă, dincolo de orice altceva…restul, cu răbdare şi cu încredere, se pun la loc…mai mult sau mai puţin…dar nu mai are aşa de multă importanţă cum avea…

Dr.Goldman, de la care am preluat aceste câteva idei, a fost consultant pentru terapiile cu hormoni şi riscul în cancerul de sân pentru compania Wyeth, parte a Pfizer şi lucrează în prezent la un înlocuitor pentru medicamentele hormonale.

„Acest ghid va fi un mijloc de ţinere la curent a ginecologilor cu astfel de probleme şi cu modalităţile de tratare a lor”,spune Mark Wakabayashi, MD, MPH, şef la Ginecologie Oncologică la City of Hope Comprehensive Cancer Center in Duarte, Calif, SUA.

Pentru femeile în cauză, Wakabayashi are acest sfat: „Doctorul vostru ginecolog trebuie să fie avertizat asupra tratamentelor pe care le  faceţi sau le-aţi făcut şi asupra tuturor problemelor pe care acestea le-au generat.”El mai spune că înainte de vizita periodică la ginecolog e bine să-ţi faci o listă cu tot ce te deranjează şi s-o iei cu tine.

Fetelor, care nu trăiţi în America (America-i deeeparte!!!vorba cântecului…), ci în România medicilor care nu comunică aproape deloc cu pacienţii: nu-i lăsaţi să vă trateze fără să ştiţi de ce şi cu ce.Obligaţi-i să vă spună ce vă fac şi să fie atenţi la nevoile voastre.Am trecut prin prea multe ca să acceptăm să fim legate la ochi şi duse de mână pe unde vor ei.Şi ca să ne mai fie ruşine să întrebăm ceva ..orice!Spuneţi-le ce probleme aveţi şi cereţi răspunsuri.Iar dacă medicul acela nu vrea să le ofere, există şi alternative, să ştiţi.Un ginecolog e ca şi un preot, pentru toată viaţa sau pentru mult timp, deci trebuie ales cu grijă şi să îndeplinească toate criteriile.

 Să vă reamintesc câteva intrebari utile pentru oricine in timpul unui consult ginecologic?..desigur , după caz (adică dacă nu e cazul de simptomele în cauză, nu întrebaţi de dragul acestui post!!):

 • De ce am dureri in timpul actului sexual?
 • Ce metode contraceptive pot folosi..am suferit de următoarele boli….
 • Care e cauza mancarimilor in zona intima?
 • Ce sa fac daca sufar de incontinenta urinara?
 • Pielea din zona vaginului si-a schimbat culoarea si textura, e cazul sa-mi fac griji…
 • Am scurgeri deosebite la culoare, miros, secreţii abundente.. de ce?
 • Ce produse de igiena ar trebui sa folosesc si cu ce frecventa?
 • Cum imi pot examina singura sanii?
 • Ce pot face pentru o viata sexuala mai satisfacatoare?
 • Ce pot face pentru a reduce riscul aparitiei cancerului de col uterin?
 • Cum interpretez rezultatul analizelor mele?
 • Ce analize preventive imi recomandati sa mai fac?
 • Cum imi pot imbunatati stilul de viata si nutritia pentru o sanatate intima si generala mai buna?
 • Cum pot comunica cu dumneavoastra in afara consultatiilor? (poti cere telefonul mobil sau mail-ul doctorului pentru cazuri de urgenta sau intrebari suplimentare, mai ales dacă alegi un medic dintr-un alt oraş)

(întrebările de mai sus au şi unele indicaţii de la Sarah Jio, WomansDay.com sau pe http://www.interfete.ro/sanatate )

Reclame