BĂRBAŢI CU CANCER LA SÂN


Sigur că pare oarecum bizar să vorbeşti despre cancer la sân imaginându-ţi ca pacient un tip bine..Şi totuşi, bărbaţii pot face şi ei cancer la sân.În spital la IOB era internat şi un bărbat când m-am internat eu a doua oară, care era înfiorător de stingher între atâtea femei şi cu care nu am putut vorbi niciodată.Mereu m-am întrebat cât de bătut de soartă trebuie să se fi simţit el cu un asemenea diagnostic.Deci, EXISTĂ!
Toate persoanele se nasc cu cantitati mici de tesut mamar. Acest tesut este realizat din glande care produc lapte, canale care transporta laptele catre sfarcuri si grasime. La femei, acest tesut se dezvolta cel mai mult la pubertate. Chiar daca la barbati acest tesut nu se mai dezvolta, el exista si poate dezvolta celule canceroase.Cancerul de san la barbati apare atunci cand celulele mamare se dezvolta anormal.Astfel, cancerul poate aparea in glandelele care produc lapte, in canale sau se poate raspandi catre sfarcuri.Sânul bărbatului adult se comportă din punct de vedere endocrin asemănător sânului unei fetiţe la preadolescenţă.De asemenea, exista si anumiti barbati care pot mosteni gene de la parinti.
E drept, că bărbaţii suferă extrem de rar de o astfel de boală, dar atunci când se întâmplă poate fi fatală, mai ales că ei amână controlul medical şi pentru că nu pot crede că ar fi posibil.De aceea sunt de multe ori depistaţi în faze avansate ale cancerului.Tumorile în fază incipientă se pot trata cu rezultate foarte bune şi când e vorba de bărbaţi.
Boala apare mai ales după 60 de ani, dar poate apărea şi la vârste mai tinere şi este favorizată de:
varsta inaintata;
consumul excesiv de alcool;
consumul de medicamente pe baza de estrogen;
cazuri de cancer de san in familie;
afectiuni renale;
obezitate;
expunerea la radiatii.
Considerat că ar reprezenta 0,2-0,5% din neoplaziile la bărbat, cancerul de sân este evident legat de factori endocrini şi, în principal, de excesul de estrogeni indus de cauze genetice (sindrom Klinefelter), metabolice (boli hepatice) sau farmacologice. Factori de risc în apariţia acestei afecţiuni mai sunt şi: ginecomastia, cancerul de prostată, antecedente heredocolaterale încărcate cu leziuni neoplazice ale sânului.Excepţie nu fac însă nici bărbaţii care iau hormoni şi cei care au fost iradiaţi peste limita impusă. Afectaţi de cancerul mamar pot fi şi bărbaţii ce prezintă afecţiuni testiculare, hernii inghinale, sterilitate şi pubertate întârziată. În acelaşi timp, ciroza hepatică este un factor de risc.Astfel, medicii recomandă şi bărbaţilor să îşi autoexamineze sânii lunar.

Simptomele cancerului de san la barbati sunt :
noduli durerosi sau tari in zona sanilor;
schimbari ale structurii pielii sanilor precum roseata sau incretituri;
schimbari la nivelul sfarcurilor precum roseata;
secretii ale sfarcurilor.
Simptomatologia poate fi în bună parte asimilată manifestărilor din neoplasmul de sân la femeie, cu diferenţa că bărbaţii sesizează prima manifestare mai târziu decât femeile. Simptomatologia constă în tumoră, cel mai frecvent retromamelonară, autodepistată de cele mai multe ori, mastodinie, scurgeri mamelonare, în imensa majoritate a cazurilor, cu caracter sanguinolent şi ulceraţii.
Diagnosticul este clinic, radiologic şi ecografic.Confirmarea, ca şi în cancerul de sân la femeie, se face histopatologic sau citologic (puncţie, puncţie aspirativă sau biopsie cu sau fără extemporaneu) . Diagnosticul se pune, din păcate, frecvent în stadii avansate (IIIB – 47,36% şi IV – 10,52%).
Tratamentul este, în principal, chirurgical (mastectomie cu evidare ganglionară). Se utilizează mastectomia Madden. În linia a doua a tratamentului s-a înscris radioterapia, utilizată la toţi pacienţii, urmată de polichimioterapie şi hormonoterapie cu tamoxifen sau derivaţi de progesteron şi androgenice.Medicul specialist este singurul care poate determina cel mai bun tratament pentru cancerul la san, in functie de stadiul bolii.

Unele direcţii în prevenirea cancerului de san la barbati
– Limitarea consumului de alcool : cantitatea zilnica recomandata este de doua pahare de alcool.
– sa isi mentina o greutate corporala echilibrata. Sportul este un alt factor esential in lupta impotriva cancerului.
– alimentatia sanatoasa, pe baza de fructe, legume, cereale si carne slaba

(Citeste mai mult pe: http://sanatate.acasa.ro/boli-7/cancerul-de-san-la-barbati-160468.html#ixzz1muvcqVP2)

Reclame