MEDICAMENTUL AVASTIN revocat de FDA în tratamentul cancerului la sân metastatic

În noiembrie 2011, FDA (Food and Drug Administration -Administraţia pentru alimente şi medicamente, din SUA)a revocat aprobarea de a se utiliza AVASTIN pentru tratamentul cancerului la san.Aceasta deoarece s-a concluzionat că medicamentul induce riscuri majore şi prea puţine beneficii pentru cancere la sân în stadii avansate.Compania Genentech, care fabrica medicamentul a făcut apel la FDA, dar instituţia americană a respins apelul.
„A fost o decizie dificilă.FDA recunoaşte cât de greu este pentru pacienţi şi familiile acestora să lupte cu metastazele cancerului la sân şi cât e de mare nevoia unor medicamente eficiente” a spus FDA Commissioner Margaret Hamburg, MD,” dar, este limpede că femeile care se tratează cu Avastin pentru cancer la sân metastatic riscă potenţiale efecte adverse care le pun viaţa în pericol fără vreo dovadă că Avastin le aduce şi beneficii.”(The Research)
Niciun studiu nu a dovedit că Avastin ajută pacienţii să trăiască mai mult sau cel puţin să-şi îmbunătăţească prin ceva calitatea vieţii.Unul singur ar fi sugerat creşterea speranţei de viaţă cu 6 luni, neconfirmat ulterior de analizele FDA.
Genentech planificase un nou studiu, dar acesta nu va fi gata înainte de 2016.”Încurajez compania să testeze în continuare dacă sunt totuşi subgrupe de pacienţi care ar avea totuşi beneficii din tratamentul cu Avastin” a menţionat Hamburg la conferinţa de presă.
Pe lângă efectele secundare comune ca sângerările nazale şi hipertensiunea arterială, Avastinul mai poate provoca: sângerări masive, perforaţuia nasului,stomacului sau intestinelor, infarctul miocardic, boli renale, răni care nu se vindecă, împreună cu dureri de cap, confuzie, pierderea vederii.
Cu toate aceste riscuri, multe femei cu metastaze de la cancer la sân au trimis petiţii către FDA cerând să nu li se restricţioneze accesul la acest tratament, care costă peste 7.500 dolari pe lună.
Avastin va rămâne pe piaţă pentru anumite tipuri de cancer la colon, plămâni, rinichi şi creier(glioblastoma multiforme), pentru care şi-a dovedit eficienţa.

În 2008, presa din România scria:
„La numai trei luni de la lansarea europeana, compania farmaceutica F.Hoffmann – La Roche anunta inregistrarea in Romania a celei mai noi forme de terapie in tratamentul cancerului colorectal – Avastin®.
Rezultatele celui mai recent studiu referitor la eficacitatea Avastin® (bevacizumab) in tratamentul cancerului, finantat de National Cancer Institute (NCI) din cadrul National Institute for Health (NIH) si realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG), au evidentiat beneficii semnificative in terapia cancerului pulmonar cu Avastin® si a cancerului de colon – cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite in intreaga lume, medicamentul primind, din aceasta cauza, aprobarea autoritatilor din Statele Unite si Europa, in procedura de urgenta. Tratamentul cu bevacizumab in cancerul colorectal creste speranta de viata cu 67% fata de tratamentul traditional doar cu chimioterapice.

De asemenea, studiul a aratat ca terapia cu bevacizumab dubleaza speranta de viata a pacientelor cu cancer mamar metastatic netratat, fata de tratamentul doar cu chimioterapice. Studiul a fost prezentat la sfarsitul lunii mai in cadrul intalnirii anuale a ASCO – American Society of Clinical Onclogy care a avut loc in Orlando, SUA.
Avastin® este primul medicament care inhiba angiogeneza – dezvoltarea vaselor de sange care hranesc tesuturile tumorale. Avastin® actioneaza prin inhibarea unei proteine numite VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), care sustine angiogeneza, intervenind astfel in procesul de angiogeneza si impiedicand replicarea celulelor canceroase.”

Reclame