PERSONALITĂŢI ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CANCERULUI (2): SANDA NICOLA

Nu se poate să n-o ştiţi pe ştirista de la B1TV, fata aceea tânără, drăgută, delicată..care s-a dovedit însă o femeie puternică într-o luptă infernală cu o boală cel puţin la fel de grea ca a noastră:cancerul de col uterin.
Sanda Nicola, pe care eu o iubesc pentru curajul său, scria acum mai mult de un an:


„O să-mi ramână mult timp agăţată de memorie amintirea zilei de 8 martie 2010. La orele dimineţii, pe holurile Institului Oncologic de la Fundeni dau nas în nas cu un fost coleg, foarte drag mie. Aş fi băgat mâna-n foc că e acolo in interes de serviciu. Aveam să aflu că soţia lui, mai tănără decât mine, era bolnavă de cancer. Plec răvăşită de vestea lui, îmi văd de veştile mele şi, când să ies din spital, dau peste o altă cunoştinţă. De data asta cea bolnavă de cancer e mama amicului. Nu sunt într-un Mall, nici măcar la Bestfest, sunt chiar într-un pavilion al canceroşilor unde mă întâlnesc întâmplător cu doi cunoscuţi.

Statisticile despre cancer nu-mi mai sunt străine demult dar întâmplarea asta mi-a dovedit la modul cel mai concret cu putinţă că a devenit deja comun să ai un cancer sau să ingrijeşti pe cineva drag afectat de boală. Într-o epocă în care pentru tot mai multe maladii există leac iar prevenţia e mai la îndemână decât oricând, incidenţa cancerelor şi mortalitatea sunt în continuă creştere la români. Una dintre cauze, poate cea mai importantă, este neştiinţa.De ce nu a ajuns la toate femeile din România vestea că atât cancerul mamar cât şi cel de col uterin sunt tratabile dacă sunt depistate la timp? Sa ştiţi că Ministerul Sănătăţii şi companiile farmaceutice au investit în ultimii ani sume frumuşele în campanii de informare asupra celor două maladii şi, cu toate astea, efectele sunt puţin spre deloc sesizabile în rata anuală a deceselor….

Am asistat în ultimii ani la un spectacol ridicol în care sume mari de bani au fost irosite şi în care mesajele de sănătate publică au fost comunicate inadecvat. Bugetele pentru prevenţia cancerului la femei circulă la nesfârşit între aceiaşi oameni, strâns legaţi unii de alţii prin prietenii, obligaţii şi contracte. În ţara în care trei mii de femei mor anual de cancer la sân iar alte două mii de cancer de col uterin, presa trebuie plătită ca să difuzeze ştiri despre prevenţie.”
(Alergăm după cancer în uniforme roz ca să-l prindem şi să-l înecăm în cocktail,scris de Sanda Nicola Blog, Cover story, Sănătate Mar 30, 2010 20 )
Articolul este foarte bun, ca şi celelalte de pe site-ul http://www.sandanicola.ro-rubrica de Sănătate şi nu numai.
Prezentatoarea stirilor de la B1TV, Sanda Nicola, a fost greu incercata de soarta. In varsta de 33 de ani, stirista a supravietuit unui cancer de col uterin, diagnosticat pe cand avea doar 28 de ani!

Reclame