PROFESORUL (1)

In materie de cancer la san,dl.dr.Alexandru Blidaru e cu siguranta PROFESORUL, asa, cu toate literele mari!

Mai sunt si alti truditori in domeniul asta, pentru mine insa, Profesorul este cel mai bun.

Profesorul e in primul rand chirurg, cred ca e omul care, in Romania, a vazut mai multi sani decat orice alt barbat, i-a palpat si pe dinafara, dar si pe dinauntru…a dat mii de vesti proaste unor femei disperate, dar si mii de vesti bune si de sfaturi.

Profesorul vorbeste foarte putin si consulta in mai multe cabinete odata.Decide, cam de 40 de ori in medie pe zi de consultatie, daca taie sau nu sanii de toate felurile care vin la el.In celelalte zile taie.Pare un tip rece la prima vedere…dar „Anatomia dr.Gray” ne-a invatat sa nu ne luam dupa aparente, pentru ca, s-ar parea, ca si chirurgii au totusi inima si sentimente.Eu una sunt incantata de sangele lui rece si de faptul ca nu-i tremura mana, nici chiar atunci cand il doare coloana…pentru ca pana si pe Profesor il doare ceva.

Profesorul nu rade si nu glumeste,de obicei… e mai tot timpul foarte serios si eficient  .Un zambet sau o gluma a Profesorului iti insenineaza ziua de spitalizare.O consultatie la Profesor dureaza doar cateva minute, dar acele minute iti pot schimba radical viata.Pentru acele minute te perpelesti si te pregatesti, ca pentru cea mai importanta intalnire cu un barbat, indiferent de varsta pe care o ai.L-am vazut si suparat sau nervos si n-ai vrea sa fii in preajma lui, te omoara cu ironia…

Profesorul are o armata disciplinata de admiratoare fidele, raspandita in toata Romania.Femei care, la o vorba a lui, sunt in stare sa lase tot in urma si sa vina la Bucuresti, sa se predea vointei lui, de buna voie si cu tot sufletul … facandu-i  cadou sani mari si mici, tineri si batrani, parti din trupul lor si din feminitatea lor…ce ofranda mai aleasa si mai profunda?

Profesorul face cel putin 4-5 operatii pe zi!Uneori si mai multe…Multe dintre ele sunt mastectomii radicale, operatii grele, lungi,riscante.Sunt zile in care Profesorul pleaca acasa pe la sapte seara, dupa o zi intreaga in sala de operatii.

Profesorul este seful sectiei Chirurgie II la I.O.B. si cand apare pe culoarul de la etajul IV, tot personalul, dar si chiar si bolnavele,freamata…pretentiile sale sunt mari, limitele sunt clar stabilite, iar dorinta de a-i fi pe plac e covarsitoare.

Pentru ca ti se pare ca Profesorul are o linie directa cu Creatorul, cel care l-a inzestrat cu talentul de a salva si vindeca oameni, cel care sta langa umarul lui si-l indruma, atunci cand scoate din sanul bolnav  aratarea cu nume sinistru …Daca insa e la parterul cladirii si la lift e inghesuiala de „apartinatori” si pacienti, Profesorul asteapta rabdator ca cineva sa-i faca loc sau urca pe scari, fara sa comenteze vreodata ca e putin mai ocupat decat altii, dintre cei care urca.

Profesorul nu stie cum te cheama, nu prea tine minte…in schimb, daca asistenta mentioneaza”cadran central C.50″ sau „salonul 43..stanga..dreapta” deja stie cum arata tumoarea ta pe masa de operatie.Profesorul saluta la fel de respectuos si medicii sau asistentele , dar si infirmierele sau „magipi-le”.E atent  si politicos cu orice femeie din spital, indiferent de varsta sau culoare .O singura discriminare face Profesorul si spune ” Va iubesc si va urasc pe toate in aceeasi masura, dar din perspectiva bolii nu sunteti egale in ochii mei!”.

Profesorul are uneori gesturi care te coplesesc.In ziua in care s-a operat mama, in momentul in care ea plecase deja spre blocul operator, si eu eram la pansat, dupa ce semnasem ca inteleg si imi asum riscurile interventiei, Profesorul a venit in sala de pansare, mi-a pus mana pe cap si mi-a spus apasat privindu-ma in ochi ” sa nu va faceti griji..o sa fie bine” .Stia ca mi-e foarte greu, mai ales ca ma operase si pe mine cu zece zile inainte.Si cand Profesorul spune ceva, asa se intampla!A fost foarte bine!Daca nu e sigur Profesorul nu spune nimic sau te avertizeaza ca exista o problema.

Profesorul da in fiecare zi cate o farama din sufletul sau fiecarei paciente.Se risipeste in miile de straluciri ale bisturiului care inlatura raul, din trupurile care dorm sub anestezie si viseaza ca se fac bine.

Profesorul e un chirurg de exceptie si un om deosebit, pe care orice pacienta a lui il apreciaza.Multe il adora, ca pe un mic Dumnezeu.Nimeni nu-l uita.

Am scris acest post, pentru ca site-ul Profesorului este in reconstructie, deci nu pot transmite acolo multumirile mele.  Chiar daca nu are nevoie de reclama, pentru ca, oricum, Profesorul e supraaglomerat la consultatii si operatii, am simtit nevoia sa scriu despre el pentru ca face parte dintre barbatii cei mai importanti ai vietii mele.

Domnului Profesor, intreaga mea afectiune si marele meu respect!

Profesor la Catedra de Oncologie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”- Bucuresti -Medic Primar Oncologie Medicala-Institutul Oncologic Prof. Dr. Al.Trestioreanu- Bucureşti.

Medic primar chirurg, Sef Sectie Chirurgie II, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” – Bucuresti
Medic primar oncologie medicala
Supraspecializare in chirurgie oncologica si ginecologie oncologica
Doctor in stiinte medicale
Competenta in Sanatate Publica si Management Sanitar
Competenta in ecografie generala

Activitate chirurgicala

Peste 6.000 de interventii chirurgicale oncologice. Introducerea si promovarea tehnicilor de ganglion santinela folosind trasor radioactiv pentru cancerul glandei mamare si melanom malign, identificarea stereotaxica a leziunilor mamare infraclinice descoperite mamografic, reconstructia sanului postmastectomie folosind implant protetic cu continut salin,

Activitate de cercetare

Autor si co-autor la peste de 250 de comunicari stiintifice prezentate la manifestari stiintifice din tara si strainatate, 30 de articole publicate in reviste de specialitate, autor si co-autor la 7 capitole de carte, Monografia – Melanomul Malign (2003), 10 contracte de cercetare, 3 rapoarte OMS, CD-Rom Multimedia medical trilingv „Atlas de patologie mamara”, CD-ROM Multimedia – Melanomul Malign.
Lector curs postuniversitar la Congresul National de Chirurgie, Mamaia 2000;
Raport National la Conferinta „Screening for Breast and Cervical Cancer”, Budapesta 2000;
Lector ESMO (European Society of Medical Oncology), Sinaia, 2001.
Lector ESMO (European Society of Medical Oncology), Bucuresti, 2004, 2006, 2007
Lector la 2nd WORLD CONGRESS – World Federation of Surgical Oncology Societies – WFSOS19-22 september 2001, Napoli, Italy.
Organizator al Cursului Postuniversitar Managementul Leziunilor Mamare Infraclinice, mai 2001
Organizator al Cursului Postuniveristar Ganglionul Santinela in Oncologie, mai 2004
Organizator al Cursurilor de Supraspecializare in Chirurgie Oncologica si Gineco-Oncologie incepand cu anul 2001
Co-organizator la manifestari stiintifice nationale cu participare internationala – Congresul National de Oncologie, 2004 si 2005
Organizator al Cursului International Manosmed – 23-25 iunie 2005

Afilieri la Societati stiintifice

Membru fondator al Societatii Romane de Oncologie din 1985.
Membru al Balcanic Medical Union din 1988
Membru al EACR ( Societatea Europeana de Cercetari pentru Cancer ) din 1989,
Membru al UICC Fellows ( Uniunea Internationala de Lupta impotriva
Cancerului) din 1991,
Membru EAES (Asociatia Europeana de Chirurgie de Urgenta) din 1993,
Membru fondator al Societatii de Chirurgie Oncologica din Romania in 1994;
vicepresedinte al acestei societati din 1999,
Editor consultant la European Journal of Emergency Surgery din 1997,
Membru al Colegiului scolii Europene de Oncologie (ESO) din 1998,
Membru de onoare al Romania Society of Aesthetic Surgery 2001.
Membru – Revista ONCOLOGIA Cluj si Bucuresti.
Membru – Revista CHIRURGIA a Societatii Nationale de Chirurgie
Adresa I.O.B.: Sos. Fundeni nr.252, sector 2, cod 72452, Bucuresti, tel/fax.: 021 318 25 53

Reclame