NOUTĂŢI ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI(2):HERCEPTIN

„O noua versiune de medicament impotriva cancerului de san, numita Herceptin, poate creste rata de eliminare a tumorilor atunci cand este folosit ca tratament adjuvant in operatii, comparativ cu chimioterapia.

Studiile au aratat ca medicamentul luat inainte de chimioterapie acorda cu 43% mai multe sanse de eliminare completa a tumorilor. Fara Herceptin sansele sunt mai scazute, doar 23%. Asadar, exista de doua ori mai multe sanse sa se invinga cancerul.

Herceptin lucreaza pe o forma de cancer denumita HER2- pozitiv, tumori cu crestere rapida si cu o mare sansa de recurenta. Dintre toate pacientele cu cancer de san din Marea Britanie, un sfert au HER2-pozitiv.

Studiul s-a efectuat pe mai bine de 200 de pacienti HER2-pozitiv si este in primul stadiu din cele trei necesare pentru a fi aprobat de piata farmaceutica din SUA.

Medicamentul este produs de Genetech Inc., cel mai mare producator din lume de medicamente impotriva cancerului. A existat o alta versiune a medicamentului, insa nu a avut asa mare succes, in ciuda vanzarilor de 1,2 milioane facute in 2006.

Avand in vedere succesul acestui medicament, ar trebui sa observam in curand o scadere a numarului de mastectomii. Studiul a mai aratat ca pot fi eradicate si alte tumori care „se imprastie” in diverse parti ale corpului.

Herceptin contine substante care distrug tumorile, care ataca in mare parte doar celulele canceroase, fara a afecta alte celule ale organismului. Un posibil efect advers ar fi afectarea inimii, desi nu au fost reportate cazuri serioase.

In ciuda vestilor bune, Herceptin a fost folosit pe un numar mic de pacienti si sunt necesare studii aprofundate. Rezultatele initiale sunt pozitive.

Studiul a fost efectuat de SOLTI, o organizatie ce lupta impotriva cancerului de san, si firma producatoare de medicamente Roche.”

Sursa: http://www.pharmaceutical-int.com

„In fiecare an, cancerul la san lasa cicatrici adanci, atat fizice, cat si psihice, unui numar din ce in ce mai mare de femei.
Pentru prima data in istoria oncologiei, persoanele ce sufera de aceasta maladie au sansa sa revina la o viata normala. Rezultatele tratamentului cu Herceptin pe pacientii

diagnosticati din timp si care au urmat un an de chimioterapie sunt mai mult decat incurajatoare.

Studiul realizat in 39 de tari pe 5000 de paciente ale caror tumori fusesera diagnosticate HER2-pozitive, aceasta fiind o proteina asociata cu un tip de cancer agresiv care rezista la tratament, a demonstrat ca in cazul a aproape 50% dintre participante, probabilitatea ca tumorile sa recidiveze a scazut simtitor.

Dupa doi ani de tratament cu Herceptin, procentul femeilor ce scapasera de cancer a crescut cu 8 procente.

„Aceasta este probabil cea mai solida dovada a eficacitatii unui tratament in oncologie”, a declarat Richard Gelber, autorul studiului.

„Acum putem spune ca am facut progrese importante pentru pacientii diagnosticati cu tumori HER2-pozitive, si ca acestia au acum o sansa de supravietuire”, a spus profesorul Harold Burstein, de la Institutul Dana-Farber.”

Alina Plesu, World and Business News,2005

„Compania ce produce medicamentul numit Herceptin, folosit pentru a trata cancerul la san, si despre care se spune ca injumatateste riscul pentru aceasta boala, au solicitat miercuri licenta.

In acelasi timp, Ann Marie Rogers a pierdut procesul in care cerea fonduri pentru tratamentul cu Herceptin, de vreme ce acesta nu avea licenta pentru stadiul incipient al bolii.

Herceptin a primit licenta anterior, in 2002, pentru a trata boala in stadiile secundare pana la cele tarzii; cererea pentru licenta are baza in faptul ca medicamentul s-a dovedit a fi eficient si in stadiile primare ale afectiunii.

Compania Roche a declarat prin unul dintre purtatorii sai de cuvant ca sunt foarte multumiti de progresul rapid si multumesc autoritatilor si comunitatii medicale pentru colaborarea si sprijinul lor. Chiar daca rezultatele sunt bazate pe o eficienta clinica, nemultumirea generala este ca medicamentul devine din ce in ce mai scump si ca pretul este acum un factor important in dezvoltarea sa.

Herceptin nu e accesibil pentru toata lumea – costa de la 36 000 pana la 47 000$ pe an.
Ann Marie Rogers a cerut Herceptin pentru a-si trata boala, dar cabinetul la care era inscrisa a refuzat, pentru ca acest tip de medicamente trebuie folosit in circumstante exceptionale.

Dupa ce s-a imprumutat cu 8 700$ pentru a-si continua tratamentul, femeia s-a lovit de un impediment: nu putea imprumuta mai multi bani si nu isi putea ipoteca din nou casa, asa ca a oprit tratamentul.

Decizia anterioara a unui tribunal i-a dat acesteia dreptul de a primi medicamentul pana la sfarsitul lunii martie, cand cazul ei va fi prezentat in fata Curtii de Apel.

„Ann Marie Rogers, femeia care sufera de cancer la san in faza timpurie, a castigat procesul care ii va permite sa-i fie administrat medicamentul Herceptin pentru tratarea maladiei.

Anul trecut, femeii de 54 ani i-a fost refuzat tratamentul cu Herceptin, pe motiv ca acesta nu este aprobat pentru tratarea stadiilor timpurii de cancer. Decizia a fost luata de Curtea de Apel din Londra, trecand peste cea a Inaltei Curti ce permitea firmei Swindon Primary Care Trustin din Wiltshire sa refuse plata pentru acest medicament, costurile ridicandu-se in mod normal la 35,000$ pe an.

„Nici ca puteam cere un verdict mai favorabil. Am facut acest lucru pentru toate femeile care se lupta cu aceasta boala ingrozitoare. Cred ca toate femeile
carora le este prescris acest tratament ar trebui sa se bucure de aceleasi ingrijiri oriunde s-ar afla. Acum, pot privi spre viitor si pot avea mai multa incredere ca voi castiga lupta impotriva cancerului la san,” a declarat Rogers.

Herceptin, medicamentul pentru care s-a luptat aceasta femeie, face parte dintr-o generatie noua de tratamente care ataca doar celulele canceroase, fiind tolerat mult mai bine decat chimioterapia traditionala. Medicamentul este aprobat numai pentru femeile care sufera de cancer la san in stare avansata, dar poate fi prescris si cazurilor mai putin serioase.

Unele studii arata ca Herceptin ajuta si femeile care prezinta boala in stadii mai putin avansate, doctorii compensand tratamentul numai in cazuri exceptionale.

Fundatiile de cancer au primit vestea cu bucurie, sperand ca aceasta va deschide „drumul tratamentului gratuit” cu acest medicament. Testele initiale au dovedit ca Herceptin injumatateste riscul reaparitiei cancerului de san in cazul multor paciente.”

Reclame