CUM STII CA AI PUTEA AVEA CANCER LA SAN?

Stii, daca te informezi!

Eu am citit cate ceva despre cancer la san si din curiozitate.Am cautat cu adevarat informatii, abia cand s-a imbolnavit mama.Pentru ea diagnosticul a fost foarte ferm, inca de la controlul la ginecolog :

” neoplasm, stadiu III, a sau b, cu adenopatii (ganglioni limfatici inflamati)”. Probabil si pentru ca stadiul era destul de avansat, iar tumoarea marisoara,se simtea foarte bine cu mana, la palpare, fiind situata in partea de jos a sanului,chiar sub mamelon.

Inca din primavara am tot tras de ea sa mergem sa ne facem mamografii si apoi am tot amanat.Regret continuu ca nu am insistat si ca nu am facut programarile.Nenorocirea e ca in orasele mici nu gasesti mamograf.Noi avem unul la spitalul judetea, dar mereu e nefunctional, din diverse motive.Mai e nevoie si de un medic bun, cu experienta in analiza mamografiei.Si,oricum, iti mai trebuie si o ecografie ulterioara, la un ecograf performant si cu un specialist adevarat.Cate orase mici au asa ceva?

De regula, insa, orasele mai mici au pe langa ele si un oras mare, care are tot ce-ti trebuie.Si daca ai noroc, orasul tau, mare sau mic e aproape de Bucuresti sau de Cluj, unde sunt cele mai bune clinici oncologice din tara.Dupa 40 de ani trebuie sa-ti cam faci o mamografie pe an si o ecografie la 6 luni.

Mamografia inseamna iradiere si nu se face prea des.E nevoie sa consultati medicul, dar eu cred ca e absolut necesar sa o faci macar la 2 ani. Medicul meu ginecolog nu recomanda mamografia, de regula, dar eu nu sunt de acord cu el.Nu e o iradiere semnificativa, care sa te puna in pericol odata pe an.Si te p[oate salva, daca ai o problema, pentru ca o poti depista in stadiu incipient.

Ecografia, insa, nu implica radiatii,fiind o analiza fara efecte secundare, pe care o poti face si foarte des.Cu rezultate foarte bune pentru diagnosticare.

Orice problema aparuta in ecografie sau in mamografie, trebuie tratata cu un medic specialist.Aici deja apare problema majora.In orasele mici si mari ale Romaniei, nu pra exista specialisti in afectiunile sanului.Sunt insa unii medici ginecologi ( ca al meu, care are si specialitate de chirurgie oncologica) sau medici endocrinologi  care se pricep chiar bine.Daca nu, exista oncologii, care sigur isi dau si ei seama daca ai o problema la san.Totul e sa te duci macar la un control anual sau si mai bine la 6 luni.

Nici atunci nu poti fi sigur, asa cum mi s-a intamplat mie, pentru ca un papilom ductal ( o tumoare situata in canalul ductal, celo prin care curge laptele matern) nu prea se vede la mamografie sau ecografie.La mine nu s-a vazut.In schimb am avut alte simptome, ca de pilda:

*faptul ca mi-a curs sange din san (orice scurgere din sani este suspecta si trebuie anunta rapid medicul de familie sau ginecologul!!!)

*faptul ca sfarcul sanului respectiv se bagase in interiorul mamelonului si nu prea se mai vedea ( in cazul meu, acesta nu a fost un semn clar, pentru ca eu niciodata n-am avut sfarcuri pronuntate);oricum dupa o luna sanul parea retezat si aplatizat in zona sfarcului

*uneori sfarcul se intoarce inspre san sau apare un şânţuleţ intr-o parte a sfarcului,iar aceste semne trebuie bagate in seama

* sanul se poate umfla sau se poate colora,inrosi,pot apare pete sau aspectul de coaja de portocala (eu n-am ajuns pana acolo)

* durerea nu poate fi considerata un semn, neaparat ( pe mine m-a durut sanul,dar pe mama nu)

*orice nodul sau umflatura trebuie bagata in seama si trebuie verificata de un medic.

Uite si ce mai spun specialistii:

Care sunt semnele şi simptomele cancerului de sân?
• Cel mai frecvent (>80% din cazuri) – nodul mamar nedureros
• Induraţie (întărire) a sânului
• Secreţie mamelonară, eroziuni, sau retracţia mamelonului
• Adenopatie axilară (adică ganglioni palpabili în axilă)
• Edem al pielii în “coajă de portocală”- în stadii avansate
• Mici noduli violacei pe suprafaţa sânului – în stadii avansate
• Ulceraţii cu suprainfecţie – în stadii avansate
• Edemul (umflarea) braţului – în stadii avansate
• Dureri osoase – în prezenţa metastazelor osoase

Care sunt primele semne şi simptome (semne de alarmă) ale cancerului de sân?
• Apariţia unui nodul şi/sau adenopatie axilară (ganglioni palpabili în axilă)
• Secreţie mamelonară
• Eroziune superficială a mamelonului (în boala Paget)
• Creşterea de volum a sânului cu roşeaţă, căldură locală şi durere (în mastita carcinomatoasă)

Nu uitati sa va luati si mamele cu voi la controale.Eu credeam ca la 70 de ani, cati a implinit mama mea anul acesta, nu mai exista riscul de cancer.In spital, insa erau foarte multe femei trecute de 65 de ani si am inteles ca cca.1/3 din numarul de cancere la san,col uterin sau uter sunt ale pacientelor in varsta.Am vazut si femei trecute de 80 de ani,diagnosticate cu cancer la san.Asa ca, mamele noastre trebuie sa mearga si ele la controale.Vreau sa va spun ca mama mea nu a avut nici un fel de simptome, mai putin aparitia tumorii in sine.Daca am fi mers la medic imediat ce a simtit-o prima data,poate ca ar fi trecut prin mai putine incercari.

Nu uitati, ca puteti verifica si singure daca sanul a suferit modificari sau nu.Eu am facut acest lucru timp de 8 ani si stiu ca informatia poate fi esentiala daca o ai la timp.

Cum se face autoexaminarea sânului?
Autoexaminarea sânului se face în picioare în faţa oglinzii. Cu o mână în şold se palpează cu cealaltă mână sânul prin mişcări circulare. Apoi se explorează axila (zona de la subraţ) pe toţi pereţii ei. Această manevră se face în faţa oglinzii pentru că trebuie început prin a explora vizual sânul. O femeie care face lunar acest lucru va şti foarte bine cum arată sânul ei şi atunci poate depista orice modificare apărută. Trebuie urmărit aspectul pielii, dacă la nivelul mamelonului a apărut vreo crustă sau eroziune, dacă mamelonul nu mai proemină, dacă simte o zonă mai dură la palpare, dacă palparea devine dureroasă.Autoexaminarea sânului poate fi facuta şi în poziţie culcat. Cu un braţ pe lângă corp puneţi o pernuţă sau un prosop sub omoplat şi cu mâna cealaltă palpaţi dacă sunt unflături (ganglioni) la subţioară. Puneţi sub cap acelaşi braţ şi palpaţi din nou metodic sânul. Repetaţi manevra şi pentru subţioara şi sânul celălalt. În general este de preferat ca autoexaminarea sânului să se facă în poziţie în picioare.

Care este cel mai bun moment pentru autoexaminarea sânilor?
Autoexaminarea sânilor trebuie făcută la 2-3 zile după terminarea sângerării menstrualemenstruaţiei. Înaintea şi în timpul menstruaţieiciclului menstrual apar modificări ale sânului care sunt normale, cum ar fi: creşterea lor în dimensiuni, sunt mai tari, par mai grei, pot avea mici noduli dureroşi care dispar odată cu menstruaţia.

Reclame